nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.08.2018 Tarweprijs klimt eindelijk uit het dal

Marktanalist Agritel voorspelt dat de Europese tarwe-export in 2018-2019 naar 21 miljoen ton zal terugvallen, het laagste peil in zeven jaar. De tarweoogst in de EU zou 15 miljoen ton kleiner uitvallen dan vorig jaar. Ook de export van Russisch graan ziet Agritel gevoelig dalen, van 42 naar 31,5 miljoen ton. In Oekraïne is de oogst van lage kwaliteit. Enig tegengewicht kan komen van de Verenigde Staten, dat nog vrij grote voorraden heeft. Nu er wat meer spanning op de graanmarkt zit, handhaaft de tarweprijs zich op de termijnmarkt al enkele weken boven de 200 euro.

Door de tegenvallende oogsten in grote graanproducerende landen als Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland trekt de tarwe- en gerstprijs aan. De termijnmarkt van Parijs (Matif) bereikte eerder deze maand zijn hoogste peil in vijf jaar. Tarwecontracten die in september opnieuw gelicht worden, noteerden deze maand rond de 210 euro per ton. De voorbije jaren dienden boeren op de fysieke markt tevreden te zijn met prijzen tussen 150 en 170 euro per ton voor tarwe.

Bij een graanprijs van boven de 200 euro wordt tarwe een financieel interessant gewas in de teeltrotatie van een akkerbouwer. Bovendien heeft het een dubbel-gunstig effect in de zin dat het de contractprijzen van andere gewassen (aardappelen, groenten, suikerbieten) positief kan beïnvloeden. Akkerbouwers die hun graan aan een Belgische handelaar of veevoederfabriek geleverd hebben, konden de afgelopen week verkopen aan prijzen tussen de 185 euro en 190 euro per ton tarwe, exclusief eventuele toeslagen die graanhandelsfederatie Synagra niet vermeldt in zijn indicatieve prijsnotering.

Waar Europa en de naburige graanlanden geplaagd werden door droogte en ander niet bevorderlijk weer verwachten de Amerikaanse boeren in de Corn Belt een goede oogst van zomertarwe, korrelmaïs en soja. De tarweprijs houdt goed stand op de termijnmarkt in Chicago (CBOT) maar de verwachte uitbreiding van de graanvoorraden vertaalt zich wel in prijsdruk voor zowel korrelmaïs als soja. Ook de handelsoorlog met China doet de sojaprijs geen goed. Vorig jaar importeerde China voor 12 miljard dollar aan Amerikaanse soja, wat neerkomt op een derde van hun nationale productie.

Bron: eigen verslaggeving / De Tijd

Volg VILT ook via