nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.01.2016 Teelt van eetbare bloemen door professionelen opgepikt

In Proeftuinnieuws, het tweewekelijkse vakblad voor de groente- en aardbeienteler, doet het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) in Kruishoutem een PDPO-project rond eetbare bloemen uit de doeken. Samen met in sierteelt gespecialiseerde onderzoekers en experten op vlak van bewaring van tuinbouwproducten gaan de Oost-Vlaamse groentespecialisten het potentieel van eetbare sierteelt verder uitbouwen tot een professionele en duurzame teelt. Voor groente- en siertelers kunnen eetbare bloemen een vorm van diversificatie zijn.

Bloemen op ons bord? We kijken er tegenwoordig niet meer van op wanneer we op restaurant gaan. Verschillende chef-koks hebben de voorbije jaren hun best gedaan om aan te tonen dat bloemen niet alleen heel decoratief kunnen zijn, maar dat ze ook qua smaak een meerwaarde kunnen betekenen in een gerecht. Net zoals bij groene kruiden, bestaat ook hier een ruim gamma aan verschillende soorten, elk met hun specifieke smaak en aroma. De vermarkting van deze eetbare bloemen blijkt echter niet zo evident. Zo bestaat veel onduidelijkheid bij de telers over welke soorten allemaal eetbaar zijn en welke vrij verhandeld mogen worden.

Binnen het lopende PDPO-project ‘Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!’ zal voornamelijk gefocust worden op het professionaliseren van de teelt van eetbare bloemen, voor telers die er al langer mee aan de slag zijn. Sensibilisatie op vlak van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en vermarkting binnen het huidige wetgevend kader zal een centrale plaats krijgen binnen het onderzoek. Het project wordt gecoördineerd door het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem (PCG) en uitgevoerd in samenwerking met het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen en het Vlaams Centrum voor bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) in Leuven.

PCS staat in voor de teeltkennis van de eetbare bloemen op een milieubewuste manier, terwijl PCG dan weer voeling heeft met het telen voor de voedselketen binnen de huidige reglementering en de mogelijke afzetkanalen. Door het combineren van beide proefcentra zal een optimale ontwikkeling ontstaan van kennis en innovatie binnen de eetbare sierteelt. VCBT heeft de expertise in huis om de bewaring van dergelijk delicaat product op punt te stellen. In het project wordt een antwoord gezocht op vragen zoals “Hoe een plant in bloei trekken?”, “Hoe kan de bloei verlengd worden?” en “Hoe kunnen we een geplukte eetbare bloem het best verpakken en bewaren?”

Doorheen het project zal getracht worden het wetgevend kader te verduidelijken en een antwoord te bieden op de vragen van de telers. Voldoende sensibilisatie in verband met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, residu’s in voedingsmiddelen en een correcte vermarkting binnen het wetgevend kader zal centraal staan. Telers die graag op de hoogte willen gehouden worden van de activiteiten, of reeds bepaalde teelttechnische vragen hebben die opgenomen kunnen worden in de proefplanning, kunnen contact opnemen met Justine Dewitte of Annelien Tack .

Bron: Proeftuinnieuws

Beeld: PCG

Volg VILT ook via