nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.06.2015 Tegenstand tegen ggo's heeft zijn spijtoptanten

In De Morgen wordt nog eens breed uitgesponnen dat enkele ‘groene jongens’ hun kar gekeerd hebben wat ggo’s betreft. Op BBC zegt Stephen Tindale, de oud-directeur van Greenpeace in het Verenigd Koninkrijk, dat milieuorganisaties die actievoeren tegen ggo’s “een moreel onaanvaardbaar standpunt innemen”. In het biologische vakblad Trends in Plant Science schreef filosoof Johan Braeckman de afkeer van gentechnologie toe aan het feit dat ggo’s niet in ons intuïtieve beeld van de natuur passen, en dus tegennatuurlijk overkomen.

De welles-nietes discussie over ggo’s is ook De Morgen niet ontgaan. Tot op vandaag spelen drie argumenten in de tegenbeweging: gevaar voor mens en dier, gevaar voor de biodiversiteit en gevaar voor te machtige toeleveranciers. Binnen de milieubeweging die sterk tegen genetische modificatie gekant is, zijn er spijtoptanten. In de krant wordt verwezen naar de Brit Stephen Tindale, ex-Greenpeace, en komt Bart Coenen aan het woord. Hij werkte voor Agalev en Velt en kwam tot nieuwe inzichten na de vernieling van het ggo-aardappelveld in Wetteren in 2011.

Bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) ziet men dat het debat gevoelsmatig wordt gevoerd. "Milieuorganisaties gebruiken beelden die inspelen op onze emotie om angst op te wekken," zegt Wim Grunewald van het VIB. "Het beeld van een maïskolf in de vorm van een granaat, of een tomaat met vinnen, het schrikt mensen af, maar geeft ook een compleet fout beeld."

Als medewerker van Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) is Hans Van Scharen één van de vocale tegenstanders van ggo’s. Vlaanderen zit volgens hem vast in wat hij noemt de ‘biotechnologische pensée unique’. “Onze regio is na de VS de grootste hub van biotech en bovendien een pionier, je gaat niet in je eigen nest spuwen.” De machtsconcentratie in de toelevering van ggo-zaden en pesticiden vindt hij een groot probleem. Senator Petra De Sutter (Groen) zei in dezelfde krant al dat het gezondheidsargument haar als wetenschapper niet zozeer overtuigd, maar het economisch misbruik van technologie des te meer.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via