Tegenstanders TIPP en CETA komen op straat

Het Algemeen Boerensyndicaat, BioForum, Boerenforum en Flemish Milkboard roepen op om op dinsdag 20 september massaal te gaan betogen in de Wetstraat tegen de vrijhandelsakkoorden TIPP (met de Verengde Staten) en CETA (met Canada). Daarmee hopen de sectororganisaties de ondertekening van de akkoorden tegen te houden. Men vreest dat de Vlaamse land- en tuinbouw dan nog meer onderworpen zal worden aan de grillen van de internationale markt.
19 september 2016  – Laatste update 14 september 2020 14:36
Lees meer over:

Het Algemeen Boerensyndicaat, BioForum, Boerenforum en Flemish Milkboard roepen op om op dinsdag 20 september massaal te gaan betogen in de Wetstraat tegen de vrijhandelsakkoorden TIPP (met de Verengde Staten)  en CETA (met Canada). Daarmee hopen de sectororganisaties de ondertekening van de akkoorden tegen te houden. Men vreest dat de Vlaamse land- en tuinbouw dan nog meer onderworpen zal worden aan de grillen van de internationale markt.

Afgelopen weekend kwamen er in Duitsland zo’n 200.000 mensen op straat om te protesteren tegen de ondertekening van TIPP en CETA. Nu vormen ook de tegenstanders in Vlaanderen één front onder de naam Alliantie19-20 en wordt er opgeroepen om op dinsdag 20 september te betogen. De protestanten worden om 16:30 verwacht aan de Wetstraat in Brussel. Zo hoopt Alliantie19-20 te voorkomen dat de Belgische handelsministers CETA ondertekenen, wat voorzien is op 22 september. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) maakt officieel geen deel uit van de groep, maar kan zich wel vinden in de bekommernissen van de tegenstanders en steunt de betoging.
 
De voornaamste reden voor de weigerachtige houding is de vrees dat onze landbouw in economische moeilijkheden zal raken wanneer het moet opboksen tegen mastodonten uit de VS en Canada. Toch is Hendrik Vandamme, voorzitter van het ABS, niet vernietigend voor de plannen van de Europese Unie: “Een eenzijdig negatief verhaal zijn de TTIP-besprekingen niet voor de sector in zijn geheel. Er zijn mogelijkheden voor de plantaardige sectoren groenten en fruit na het uit de wereld helpen van wederzijdse sanitaire beperkingen en verplichtingen”, aldus Vandamme. “Voor de dierlijke sectoren daarentegen zijn de voordelen ver te zoeken, integendeel zelfs. Daar vrezen de producenten over gans Europa het kind van de rekening te worden.”
 
Opvallend is dat Boerenbond, die net als ABS de belangen van de land- en tuinbouw verdedigt, een gans andere mening is toegedaan. Boerenbond steunt net als de andere werkgeversorganisaties de plannen van de overheid om de markt te openen voor de VS en Canada. Minister-president Geert Bourgeois ziet in het CETA-akkoord een unieke kans om de Vlaamse economie een boost te geven: “Vlaanderen voerde in 2015 voor 1,75 miljard uit naar Canada. Vorig jaar waren er ook zes Canadese investeringen in Vlaanderen. Onze bedrijven, kmo’s en landbouwers hebben hier ongetwijfeld baat bij”.

Bron: Belga / Drietand

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek