nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.09.2019 Tekort aan varkensvlees in China drijft prijzen omhoog

Het tekort aan varkensvlees in China jaagt ook in ons land de varkensprijs fors hoger. De rode draad is de Afrikaanse varkenspest. De gemiddelde prijs voor varkenskarkassen in ons land - de belangrijkste prijsbarometer in de varkenssector - is sinds begin van dit jaar met bijna 60 procent gestegen, van iets meer dan 1 euro per kilogram naar ruim 1,6 euro. “Een opsteker voor de varkenshouders, maar het zijn nog lang geen gouden tijden voor onze varkenshouders”, reageert Vanessa Saenen, woordvoerster van Boerenbond, in De Standaard. “Eerder een precair herstel.”

De prijsstijging van varkensvlees in ons land wordt mee in de hand gewerkt door de gebeurtenissen in China. De Afrikaanse varkenspest heeft daar zwaar toegeslagen. Voor de uitbraak van de ziekte was China goed voor de helft van de totale varkensstapel op onze aarde. Volgens de meest recente schatting is de varkensstapel nu al met een derde uitgedund, wat neerkomt op minstens 100 miljoen varkens minder.

En dat gaat in China niet onopgemerkt voorbij. Varkensvlees is immers een bijzonder belangrijk ingrediënt van het lokale voedingspatroon. De Chinezen voelen het alvast in de portemonnee. Sinds begin dit jaar is de groothandelsprijs van varkensvlees met 70 procent gestegen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het zelfs al 90 procent, schrijft de krant De Standaard. De verwachting is dat het einde van de prijsexplosie nog niet in zicht is. Analisten sluiten verdere prijsstijgingen tot 40 procent voor het einde van dit jaar niet uit. De Chinezen betalen nu al recordprijzen voor varkensvlees in de winkel.

Tegelijk zit de schrik voor tekorten er dik in. In sommige regio's is er al sprake van rantsoenering. Volgens de Chinese vicepremier Hu Chunhua heeft het land dit jaar 10 miljoen ton varkensvlees te weinig om het jaarlijkse verbruik te dekken, wat gelijk staat aan een tekort van 120 miljoen varkens. De combinatie van hoge prijzen en dreigende schaarste baart de Chinese overheid almaar meer zorgen, omdat dat kan leiden tot sociale onrust. In sommige steden wordt via overheidssteun de prijs al kunstmatig gedrukt.

De Chinese overheid heeft nog wel een reserve aan varkensvlees achter de hand. Ze beschikt over een strategische reserve van ingevroren vlees die ze in tijden van nood op de markt kan brengen. Voorlopig probeert China de vraag te dekken door invoer vanuit het buitenland. Sommige analisten verwachten een verdubbeling van de invoer tegen 2020, van 2,1 naar 4,2 miljoen ton. Ter vergelijking, de internationale handel in varkensvlees is vandaag goed voor 8 miljoen ton.

De verwachting is dat Europa dit en volgend jaar een zeer groot deel van de bijkomende Chinese invoer van varkensvlees voor zijn rekening zal nemen. De Europese uitvoer naar China is tijdens de eerste jaarhelft al met 54 procent gestegen. Het vlees kwam vooral uit Spanje, Duitsland, Denemarken, Nederland en Frankrijk. 

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via