nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.09.2017 Ter Beke neemt Nederlandse sectorgenoot over

Voedingsproducent Ter Beke neemt de vleeswarentak van de Nederlandse sectorgenoot Zwanenberg Food Group over. De overname kadert in het ambitieuze plan van Ter Beke om marktleider te worden in de Benelux. Financiële details worden niet bekendgemaakt. Met de overname van de Zwanenberg Food Group krijgt Ter Beke er drie fabrieken, 265 voltijdse werknemers en een jaaromzet van ruim 130 miljoen euro bij, waardoor de omzet van het Belgische bedrijf in Nederland in één klap verdubbelt.

Voedingsbedrijf Ter Beke laat weten dat het de Nederlandse Zwanenberg Food Group overneemt. De Nederlanders moeten de plannen wel nog voor advies voorleggen aan de ondernemingsraad, en ook de Nederlandse mededingingsautoriteiten moeten zich nog over de overname uitspreken. Volgens Ter Beke moet de overname voor eind dit jaar nog rond zijn. Het beursgenoteerde Ter Beke is al even op overnamepad. Twee maanden geleden nam het Waarschootse bedrijf al de Franse producent van lasagne en cannelloni Stefano Toselli en het Poolse The Pasta Food Company in portefeuille.

"Het is voor Ter Beke van belang om lokaal verankerd te zijn met goed uitgebouwde productiesites, waar het meesterschap rond vleeswaren maken, aanwezig is", reageert Ter Beke-CEO Dirk Goeminne. "We hadden al een stevige positie in Nederland, waar we een grote speler zijn in de markt van snijden, verpakken en verdelen van vlees”, zo gaat Goeminne verder. “Door onze krachten te bundelen, kunnen we samen met Zwanenberg Fresh een duurzame groei ontwikkelen bij de productie en het versnijden van fijne, verse vleeswaren."

Ter Beke kondigt tegelijk ook zijn halfjaarcijfers aan. De Oost-Vlamingen zagen de omzet stijgen met 6,2 procent naar 217,3 miljoen euro, maar "onverwacht forse grondstofprijsstijgingen" veroorzaakten een daling van meer dan een kwart in de bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda), die op 14,4 miljoen euro bleef steken. Ter Beke maakt zich sterk dat hogere verkoopprijzen de toegenomen kost voor grondstoffen in de tweede jaarhelft "gedeeltelijk" zullen compenseren. De brutobedrijfswinst werd dan weer de hoogte ingedreven door de recente overnames in Frankrijk en Polen. De Ebitda bedroeg in de eerste jaarhelft 21 miljoen euro, een stijging met 7,3 procent in vergelijking met vorig jaar. De groep vertrouwt erop het boekjaar te kunnen afsluiten met een verbetering van het resultaat van 2016. 

Bron: Belga

Beeld: Müller Fresh Food - Hans Klein Rouweler

Volg VILT ook via