nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.02.2018 Test-Aankoop pleit voor graduele daling suikergehalte

Test-Aankoop klaagt wat het noemt “de illegaliteit van voedingsclaims” aan. “Vaak vindt men de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ terug op de verpakking van voedingsproducten, terwijl die producten wel zoetstoffen bevatten”, klinkt het. Volgens de consumentenorganisatie beloven voedingsbedrijven wel om hun verpakking aan te passen, maar ze wil dat er verder wordt gegaan. “Zonder toegevoegde suikers zou moeten betekenen zonder zoetstof, maar zover zijn we nog lang niet”, aldus Test-Aankoop.

Naar aanleiding van de recente studie rond voedingsclaims, boog Test-Aankoop zich over een aantal stalen van voedingsmiddelen, bijvoorbeeld chocopasta, chocoladetabletten en koekjes, die met de voedingsclaim ‘zonder toegevoegde suikers’ uitpakten. “Blijkt dat een groot deel van de door onze experts gecontroleerde producten zoetstoffen bevatten. In de meeste gevallen gaat het om maltilol of steviol glycoside die allebei afkomstig zijn uit stevia. Zo’n claim is helemaal niet conform de wetgeving of conform de ondubbelzinnige interpretatie van de FOD Volksgezondheid.”

Vijf fabrikanten die volgens Test-Aankoop onwettig gebruikmaakten van de claim, ontvingen een officieel schrijven van de consumentenorganisatie. Het resultaat van dit initiatief heeft al zijn eerste vruchten afgeworpen. Drie van de vijf fabrikanten gingen akkoord om hun productverpakkingen aan te passen, één bekijkt hoe de etikettering kan aangepast worden, maar één fabrikant is het oneens met Test-Aankoop en dus ziet de organisatie zich verplicht om klacht in te dienen bij de openbare instanties.

“Wij zijn er echter van overtuigd dat de oplossing van het probleem van overconsumptie van suiker niet bestaat uit het vervangen van suiker door zoetstoffen of andere suikerhoudende ingrediënten, maar wel door het progressief verminderen van het suikergehalte in de producten door de fabrikanten”, luidt het. “Op die manier kan iedereen zich aanpassen aan de minder gesuikerde smaak. Enkele fabrikanten zijn daar momenteel al mee bezig. Dat is een stap in de goede richting die wij alleen maar kunnen toejuichen”, aldus Test-Aankoop. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via