nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.09.2019 The Polar Project: nieuwe kijk op klimaatverandering

“De kaalpluk voor Europees vlees”, kopt het eerste hoofdartikel op de website The Polar Project, een nieuw multimediaal journalistiek project. Het initiatief komt van journalist Jan De Deken. “De storytelling rond de klimaatverandering zit volledig verkeerd”, vertelt hij. “Als buitenlandjournalist zag ik de afgelopen jaren bijna overal ter wereld mensen die ernstige problemen ondervinden door de klimaatverandering, de boeren op kop. Vandaar dit initiatief. Nu is er al veel meer bewustzijn over klimaat, maar ook een antireactie. Dit project mikt op gedegen journalistiek onderzoek, maar tegelijk op storytelling die minder weerstand opwekt.”
Voor zijn eerste spraakmakende artikel trok Jan vijf weken naar Brazilië waar hij onder andere met de inheemse bevolking en met talloze ngo’s sprak. De impact van de illegale houtkap en bosbranden, de intensieve veeteelt en monoculturen spreekt boekdelen. Het verhaal dat hij schetst, is geen fraai plaatje, de inheemse bevolking wordt bedreigd en beroofd van hun land en illegale pesticiden hebben hun intrede gedaan en veroorzaken onnoemelijke schade aan mens en natuur.
 
De gevolgen van het beleid van president Bolsonaro worden met de dag meer zichtbaar. Maar ook de Europese Unie is niet zonder schuld. De Europese invoer van Braziliaanse soja, het handelsakkoord Mercosur waarin het duurzaamheidshoofdstuk uitgesloten wordt van juridische sancties, de almacht van multinationals als Cargill, de grootspraak van Europese leiders zonder concrete acties te ondernemen… Klein lichtpuntje, de inheemse bevolking en activisten geven zich niet zomaar gewonnen en vechten terug. Ook al lijkt het op een strijd tegen Goliath.
 
Het volledige verhaal kan je lezen op de website van The Polar Project. De komende maanden trekt Jan De Deken de wereld rond op zoek naar nog meer spraakmakende verhalen.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: The Polar Project

Volg VILT ook via