nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.12.2019 Timmermans: ‘boeren verdedigen systeem zonder toekomst’

In een debat in het Europees Parlement over de Green Deal, het ambitieuze plan van de EU om de klimaatproblemen aan te pakken, haalde Eurocommissaris Frans Timmermans uit naar de boze boeren. Hij begrijpt niet dat zij een systeem verdedigen dat geen toekomst heeft. Daarmee doelt hij op het huidige landbouwbeleid. Volgens hem houden boeren vast aan achterhaalde ideeën in plaats van nu te veranderen.
Frans Timmermans is de trekker van de Green Deal waarmee de EU de uitdagingen van de klimaatveranderingen wil aangaan. Het landbouwbeleid wil hij de komende jaren drastisch veranderen én vergroenen. De focus ligt op minder of geen pesticiden en meer biodiversiteit. “Daarvoor hebben we de boeren meer dan ooit nodig”, aldus Timmermans. Hij snapt niet waarom de boeren op straat komen en een systeem verdedigen dat geen toekomst heeft. “Ik denk liever met hen na over een nieuw systeem dat wel een toekomst biedt.” Als boeren blijven vasthouden aan de huidige intensieve manier van produceren, hebben ze volgens Timmermans geen kans om te overleven.
 
De uitspraken van Frans Timmermans kunnen op niet veel bijval rekenen bij de christendemocraten in het Europees Parlement. “Juist nu boeren in Frankrijk, Duitsland en Nederland de straat op gaan, willen ze vooral erkenning”, zegt woordvoerder Esther de Lange. “Ze zitten niet te wachten op iemand die zegt dat ze niet belangrijk zijn."
 
Volgende zomer zal het rapport ‘Farm to Fork’ klaar zijn. Timmermans heeft aangekondigd dat hij zijn plannen voor de landbouw dan zal voorstellen. De Europese Commissie wil evolueren naar een duurzamer voedingsbeleid. Volgens de Commissie is de voedselproductie een grote oorzaak van lucht-, water- en bodemverontreiniging, het verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. De landbouwers zijn volgens de Green Deal een onmisbare factor in de strijd tegen klimaatverandering.

Bron: NOS

Beeld: Twitter (@TimmermansEU)

Volg VILT ook via