nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.09.2019 Tobias Leenaert schijnt licht op Vegetarismedag

Naar aanleiding van Vegetarismedag, op 1 oktober, publiceerde De Morgen in de weekendeditie een interview met Tobias Leenaert, oprichter van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Heeft hij veel te vieren? Want amper 3 procent van de Vlamingen is vegetariër en 1 procent is veganist. “Klopt”, vertelt hij, “maar hun aantal stijgt wel, zij het traag.” Al gelooft hij wel dat we dicht bij een kantelpunt zitten, het moment waarop vegetarisch of plantaardig eten de norm wordt. Enkele opvallende quotes.
“Nog deze eeuw wordt vlees helemaal vervangen”
 
Volgens een rapport van RethinkX, een internationale denktank die technologisch gedreven disruptie onderzoekt, zal de vleesindustrie tegen 2030 in elkaar zijn gestort. Alle grote vleesbedrijven investeren nu al in vleesvervangers, stelt Leenaerts. En ook de zuivelsector stapt mee in het verhaal van een plantaardig aanbod. Hij gelooft niet dat het gaat stoppen voor vlees helemaal vervangen is. “Vroeger zou ik gezegd hebben dat dat een paar eeuwen zal duren, nu denk ik dat het nog voor deze eeuw zal zijn.”
Cel- en kweekvlees zullen volgens hem een groot aandeel hebben in de omslag. “Tien jaar geleden leek dat veraf, vandaag zijn er bedrijven die een burger van kweekvlees maken. Nog niet te koop en nog te duur, maar over drie jaar ligt hij in de winkel.”
 
“Noem mij een pragmatische veganist”
 
EVA lanceerde het concept ‘Donderdag Veggiedag’, maar wil eigenlijk dat mensen volledig stoppen met vlees eten. “Maar dat is niet haalbaar. Eén of meerdere keren per week geen vlees eten is dat wel. Ik houd me niet bezig met regels over wat vegetarisch of vegan is. Sommige veganisten vinden dat verraad, maar ik ga uit van wat werkt.”
 
“Ik ben voor 99 procent consequent”
 
“Aan veganistisch eten zit een subjectieve grens en die is voor iedereen verschillend. Iemand die voor mij een pasta maakt en er zitten eieren in het deeg: dat laat ik niet staan. Sommige veganisten zijn kwaad als ik dat zeg, maar los van het feit dat ik nog altijd zelf kies wat ik eet, wil ik aantonen dat het niet moeilijk hoeft te zijn.”
Voor de veganisten heeft hij een boodschap: aanvaard dat er gradaties zijn in het vegetarisme en het veganisme. “En tegen de vleeseters zou ik willen zeggen: probeer vegetariërs en veganisten niet te pakken op inconsequenties. Vleeseters zullen niet nalaten je erop te wijzen dat je nog altijd het vliegtuig neemt of lederen schoenen draagt. Ze zoeken naar de uitzondering zodat zij een excuus hebben om er niet aan mee te doen. Dat is flauw.”
 
“Alles wat vlees duurder maakt, is goed”
 
Dat antwoordt hij op de vraag of een vleestaks een goed idee is. Al ziet hij niet graag gebeuren dat er dan een verschuiving komt van rood naar wit vlees. “Die is er deels al, omdat mensen het idee hebben dat rood vlees minder gezond is dan wit vlees, dus schakelen ze over van koe en varken naar kip en soms vis. Maar voor elke koe heb je 200 kippen of 350 vissen nodig voor dezelfde hoeveelheid vlees. Je doet dus meer dieren lijden.”
 
“Misschien komt er in de toekomst een ander landbouwsysteem”
 
Volgens Leenaert zal de transitie van een dierlijke naar plantaardige landbouw deels gebeuren door veeboeren die met pensioen gaan en niet vervangen worden, een uitdoofbeleid zeg maar. “De meeste boeren zijn ouder dan vijftig en hebben geen opvolging. Die bedrijven zijn sowieso gedoemd om te verdwijnen of op te gaan in een groter bedrijf, zonder dat er meer mensen aan te pas komen.”

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via