nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.09.2019 Toch geen extra Chinese heffing op varkensvlees en soja

China voegt ook varkensvlees en sojabonen toe aan de lijst van Amerikaanse producten waarop geen extra invoerheffingen moeten worden betaald, zo meldt staatspersagentschap Xinhua. Daardoor blijft een importtarief van 62 procent behouden, en is de dreiging van een extra 10 procent voorlopig afgewend. Peking zal bovendien Chinese bedrijven aansporen om de Amerikaanse landbouwproducten te kopen. De Chinezen willen zo een handreiking doen aan de Amerikanen voordat de twee economische grootmachten volgende maand op hoog niveau weer met elkaar in gesprek gaan over handel.

"Hopelijk kunnen de Verenigde Staten een waardig antwoord geven met vergelijkbare praktische acties", schreef Hu Xijin, de hoofdredacteur van een Chinese staatskrant, in een tweet. Hij zou al zijn ingelicht door de overheid van de plannen van Peking.
De Chinese beslissing om geen zware taks te heffen op Amerikaans varkensvlees en soja komt er nadat president Donald Trump woensdag had aangekondigd dat de verhoging van invoerrechten op Chinese producten ter waarde van 250 miljard euro per jaar uitgesteld wordt tot 15 oktober. Dezelfde dag publiceerde China een lijst van Amerikaanse producten waarop geen extra invoerrechten moeten worden betaald.

Varkensvlees en sojabonen stonden niet op die lijst, maar China had al wel laten weten te overwegen om de import van bepaalde Amerikaanse landbouwproducten toe te staan als teken van goede wil. De Amerikanen zouden op hun beurt aan een tijdelijke handelsdeal werken, waar importtarieven op Chinese goederen uitgesteld kunnen worden en in bepaalde gevallen zelfs ongedaan worden gemaakt. De toenadering tusen beide grootmachten betekent voor de Amerikaanse agrovoedingsindustrie niet dat alle problemen van de baan zijn. In plaats van het normale importtarief van 12 procent blijft 62 procent verschuldigd voor varkensvlees en soja. Alleen een verdere stijging naar 72 procent is afgewend.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via