nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.09.2018 Tongerse app voor vaststelling landbouwschade

De stad Tongeren heeft een eigen app ontwikkeld om landbouwschade in kaart te brengen, waarbij schadedossiers snel en correct afgehandeld worden. De app maakt gebruik van beelden van de aardobservatiesatelliet Sentinel2 van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. “De nieuwe app brengt alle getroffen percelen in kaart en wijst de schadecommissie bij hun rondgang onmiddellijk de ideale route via gps”, licht burgemeester Patrick Dewael toe in Het Belang van Limburg.

De schadecommissie moet dus wel nog steeds ter plaatse gaan om de schade vast te stellen. Hoe werkt de app vervolgens? “Bij controle worden de data ter plaatse verwerkt op een tablet", legt schepen van Landbouw Patrick Jans uit. "De details van de vaststelling worden per getroffen perceel ingevuld. Daarna kunnen de data geautomatiseerd gebruikt worden om de teelten, de oppervlakte en de raming van de geleden schade afzonderlijk en in totaliteit berekenen." De commissieleden en de betrokken landbouwexperten die al met de app werkten, zijn volgens Jans alvast erg tevreden.

De droogteschade na de hete zomer spreidt zich in Tongeren uit over 1.200 hectare. De schade aan de gewassen wordt geschat op ongeveer twee miljoen euro. De droogte trof voornamelijk de akkerbouw en groenteteelt en in mindere mate ook de fruitteelt. De eerste resultaten van de vaststellingen werden inmiddels door de gemeentebesturen al meegedeeld aan het ministerie van Landbouw. Zodra de erkenning een feit is, kunnen de getroffen landbouwers persoonlijk hun schadedossier indienen.

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via