Tongschar uitgeroepen tot vis van het jaar

De tongschar is de 28ste vis van het jaar. Met die campagne belicht het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) ieder jaar een vis uit de Noordzee om die bekend te maken bij het grote publiek. Het is na 1997 en 2008 al de derde keer dat de tongschar uitgeroepen werd tot Vis van het Jaar. De titel werd iets later uitgereikt dan vorig jaar omdat nu het seizoen van de tongschar pas echt aanbreekt. Slechts 2,2 procent van de Belgische gezinnen kocht vorig jaar tongschar, goed voor 116 ton. De aanvoer bedroeg 705 ton, en bekleedt de zesde plaats van de meest aangevoerde vissoorten in de Vlaamse visveilingen.
24 augustus 2016  – Laatste update 14 september 2020 14:36
Lees meer over:

De tongschar is de 28ste vis van het jaar. Met die campagne belicht het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) ieder jaar een vis uit de Noordzee om die bekend te maken bij het grote publiek. Het is na 1997 en 2008 al de derde keer dat de tongschar uitgeroepen werd tot Vis van het Jaar. De titel werd iets later uitgereikt dan vorig jaar omdat nu het seizoen van de tongschar pas echt aanbreekt. Slechts 2,2 procent van de Belgische gezinnen kocht vorig jaar tongschar, goed voor 116 ton. De aanvoer bedroeg 705 ton, en bekleedt de zesde plaats van de meest aangevoerde vissoorten in de Vlaamse visveilingen.

De tongschar behoort ondanks wat zijn naam doet vermoeden niet tot de tongsoort, maar wel tot de pladijssoort. Het is een platvis met een grootte van ongeveer 40 centimeter en een bruin-oranje vel. Op de foto presenteert NorthSeaChef Stijn Bauwens een tongschar. Zijn soortgenoten worden voornamelijk bevist in de Noordzee en Keltische Zee. Uit onderzoek blijkt dat de populatie niet overbevist wordt. Tongschar is dan ook eerder bijvangst van de pladijsvisserij.

De tongschar is al voor de derde keer vis van het jaar. Het gebeurt wel vaker dat bepaalde vissen die eer meermaals te beurt valt. VLAM is daar heel open over: “De verkiezing is geen schoonheidswedstrijd of resultaat van een grote proeverij. Het is een instrument dat we samen met de Vlaamse visserijsector, en gesteund op advies van onderzoeksinstituut ILVO, gebruiken om de aandacht te vestigen op minder gekende vissoorten. Wij Belgen zijn namelijk niet zo’n grote viseters en als we vis eten, kiezen we meestal voor een erg beperkt aantal soorten.”

Met de verkiezing van een vis van het jaar probeert VLAM dus de culinaire horizon van de Belg te verruimen. Dat lukt aardig. Zo ging de hondshaai, de vis van het jaar in 2015, opvallend vlotter over de toonbank. De prijs vervijfvoudigde zelfs op zeker moment van 0,5 to 2,5 euro per kilogram. Vanwege het succes gaat VLAM op hetzelfde élan door met de verkiezing van de 'viskok van het jaar'. Die titel is weggelegd voor de kok die de jury van de sokken blaast met een lekker en origineel tongschar-gerecht.

Bij de keuze om hondshaai en dit jaar tongschar extra te promoten, wordt behalve met de beschikbaarheid en de aanvoer door Vlaamse vissers ook rekening gehouden met duurzaamheidsaspecten zoals de toestand van het visbestand en de visseizoenen. Vandaar dat VLAM de vis van het jaar bekendmaakt wanneer hij culinair op zijn best is, voldoende wordt aangevoerd en hij niet in de paaiperiode zit. Het seizoen van tongschar loopt van augustus tot maart.

Ontdek hier recepten met de vis van het jaar.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek