nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.09.2015 "Tot 50.000 paarden verdwenen in paardenvleesschandaal"

Tijdens het paardenvleesschandaal in 2013 zouden tot wel 50.000 paarden verdwenen zijn en illegaal in verschillende voedselbereidingen zijn terechtgekomen. Dat zegt de Britse professor Chris Elliott, gespecialiseerd in voedselfraude. Sinds 2008 zijn volgens Elliott stelselmatig duizenden paarden verdwenen, omdat de eigenaars er door de financiële crisis niet meer voor konden zorgen. “Het was dus ergens niet onlogisch dat er tijdens de jaren die daarop volgden paarden in de voedselketen zouden terechtkomen”, aldus Elliott.

Het paardenvleesschandaal zorgde twee jaar geleden voor heel wat commotie: in bereide maaltijden over heel Europa bleek paardenvlees verwerkt te zijn zonder dat dat op het etiket vermeld stond. Volgens een Britse prof gespecialiseerd in voedselfraude zouden sinds 2008 tot wel 50.000 paarden “verdwenen” zijn en in de voedselketen terecht zijn gekomen. “Het lijkt voor sommige waanzinnig dat zo’n groot aantal paarden simpelweg kan verdwijnen, maar de criminele bendes die erachter zitten gaan erg professioneel te werk”, zo zegt Elliott. 

“Het is onze taak om heel erg streng te blijven controleren, want er valt voor voedselfraudeurs heel wat geld te verdienen met paardenvlees”, waarschuwt de Brit. “Het paardenvleesschandaal was een wake-up call waar we eigenlijk goed zijn vanaf gekomen. Het schandaal heeft de voedselveiligheid namelijk niet in het gedrang gebracht. Maar volgende keer zullen we zoveel geluk niet hebben. Dit soort schandalen kan enkel voorkomen worden als heel de voedselketen, van boeren tot verwerkers en retailers, heel erg nauw samenwerkt om de traceerbaarheid verder te verbeteren.”

Bron: Farmers Weekly

Volg VILT ook via