nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.09.2018 Toxische stoffen in bijna alle hazelnootpasta’s

In bijna alle hazelnootpasta's zitten toxische stoffen die kankerverwekkend en schadelijk zijn voor de mannelijke vruchtbaarheid, baby's en peuters zouden het grootste risico lopen. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop, dat 25 soorten choco onder de loep nam. Enkel de chocopasta van Balade is onschadelijk. “Het is niet zo dat elk kind een onnoemelijk groot risico loopt als het een lepeltje choco eet”, benadrukt Test-Aankoop. “Maar we raden toch aan om de allerkleinsten ander beleg te laten eten bij de boterham dan hazelnootpasta. Daarnaast pleiten we voor strengere Europese limieten."

De giftige stoffen waar het om draait, zijn 3-MCPD en glycidyl-esters. Die worden gevormd tijdens de raffinage van palmolie en andere oliën. Vooral glycidyl-esters zijn volgens Test-Aankoop zorgwekkend. "Als we die stoffen innemen, zet ons lichaam die om in het giftige glycidol", legt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven uit. "Glycidol is genotoxisch, wat wil zeggen dat het het erfelijk materiaal kan wijzigen. Als je dan pech hebt, kan daar een tumor uit voortvloeien. Het is met andere woorden een potentieel kankerverwekkende verbinding. De stof brengt ook de mannelijke vruchtbaarheid in gevaar."

Europa heeft vastgelegd hoeveel glycidol er in ons voedsel mag zitten. “Maar we weten niet hoeveel een gewone persoon er elke dag van mag eten om niet schadelijk te zijn”, legt Jens Van Herp van Test-Aankoop uit. “Wat een veilige drempel is voor glycidyl-esters, is nooit wetenschappelijk onderzocht. Daarom vinden wij het onaanvaardbaar dat het aanwezig is in ons voedsel.” De hoeveelheid glycidyl-esters die in de onderzochte potten choco gevonden werd, lag telkens onder de wettelijke limiet. Maar dat doet volgens Test-Aankoop niets ter zake. “Want we wéten niet of je toch niet te veel van die giftige stof binnenkrijgt, als je onder de limiet blijft”, klinkt het.

Voor 3-MCPD, een stof die in hoge doses schadelijk kan zijn voor de nieren en de mannelijke vruchtbaarheid, is er wél een dagelijkse limiet vastgelegd. "Het Europees Voedselagentschap adviseert om er elke dag niet meer van in te nemen dan twee microgram per kilo lichaamsgewicht", zegt Tytgat. "Als je 50 kilo weegt, mag je dus 100 microgram per dag innemen." Hoe minder je weegt, hoe minder 3-MCPD je mag eten. Vandaar dat vooral kleine kinderen risico lopen.

Uit het onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat slechts één hazelnootpasta volledig vrij is van beide vervuilende stoffen. Het gaat om Balade. "In de andere producten vonden we sporen van 3-MCPD terug", verduidelijkt Jens Van Herp. "Bij het slechtste resultaat was het gehalte hoog genoeg om met één portie hazelnootpasta de maximumhoeveelheid die een kind van tien kilo elke dag mag innemen, net niet te overschrijden.” Eén portie is ongeveer 15 à 20 gram, of een koffielepel. Voor de andere geteste producten en voor kinderen met een hoger lichaamsgewicht zijn de resultaten minder zorgwekkend. Test-Aankoop raadt aan om de allerkleinsten ander beleg te laten eten bij de boterham dan hazelnootpasta. "Daarnaast pleiten we voor strengere Europese limieten", besluit de consumentenorganisatie.

Bekijk een korte reportage over het choco-onderzoek hier.

Bron: Het Nieuwsblad

Beeld: Test-Aankoop

Volg VILT ook via