nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.04.2018 Treft handelsconflict met China Amerikaanse sojaboer?

Om zijn verkiezingsbelofte omtrent het handelsbeleid van de Verenigde Staten kracht bij te zetten laat president Donald Trump geen kans onbenut om de vrije import van goederen in de Verenigde Staten in vraag te stellen. China lijkt alvast niet met zich te willen laten sollen en dreigt om verschillende heffingen in te voeren op Amerikaanse producten, waaronder soja. Als China doorzet zouden de sojaboeren, onder wie heel wat Trump-stemmers, fors minder geld voor hun soja kunnen krijgen. 

Voorlopig blijft het bij dreigen, maar als het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China ontspoort zouden de Amerikaanse sojaboeren flink getroffen kunnen worden. China zou als antwoord op de Amerikaanse heffingen de import van Amerikaanse auto’s, vliegtuigen, landbouwproducten en chemicaliën zwaarder gaan belasten. Eerder speelden de Chinezen al kort op de bal door de omstreden Amerikaanse staalheffingen te beantwoorden met heffingen op onder meer wijn, fruit en noten.

De grootste slachtoffers van de Chinese maatregelen zouden weleens de boeren in de Amerikaanse Midwest kunnen zijn. China koopt momenteel een derde van de Amerikaanse sojaoogst op, goed voor 14 miljard dollar. Soja is met grote voorsprong het Amerikaanse gewas dat het meest afhankelijk is van export naar China. Het is nodig om de veestapel van de Chinese boeren te voeden, maar ook voor de productie van tofoe voor menselijke consumptie.

Dat China sojabonen heeft opgenomen op de lijst met tegenmaatregelen, is allicht niet geheel toevallig. De landbouwers in de midwestelijke staten zijn over het algemeen aanhangers van Trump. De prijs van Braziliaanse sojabonen ging na het nieuws prompt omhoog, omdat Brazilië wellicht meer naar China zal kunnen exporteren. In de VS zakte de sojaprijs. Of het tot een importstop komt, is nog maar de vraag. Zowel aan Amerikaanse zijde als aan Chinese zijde klinken hier en daar namelijk ook verzoenende geluiden. 

Bron: De Standaard / Bloomberg

Volg VILT ook via