nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.07.2018 Trump belooft boeren voor 10 miljard steunmaatregelen

De Amerikaanse regering trekt voor 12 miljard dollar of ruim tien miljard euro aan steunmaatregelen uit voor boeren die geraakt worden door de "illegale heffingsrepresailles". Het geld gaat onder meer naar producenten van sojabonen, varkensvlees en andere landbouwproducten. Zij worden immers getroffen door de handelsbeperkingen die China en Europa hebben ingesteld nadat president Trump invoerheffingen instelde voor staal en aluminium om de Amerikaanse staalindustrie te beschermen.

Volgens de Amerikaanse minister van Landbouw Sonny Perdue zal het geld beschikbaar worden gesteld onder de vorm van leningen of door opkoop van landbouwproducten van landbouwers die in de problemen komen door de handelsspanningen. De exacte details van het programma worden nog uitgewerkt en de eerste betalingen zouden in september moeten beginnen.

In 2017 exporteerde de VS voor 118 miljard euro aan landbouwproducten. De exportwaarde van sojabonen is het grootst en bedraagt 18,3 miljard euro. Volgens de Amerikaanse landbouwadministratie USDA importeerde China voor 10,5 miljard euro aan soja uit de VS. “Het bedrag aan rechtstreekse steun voor landbouwers is ongezien hoog”, reageert Scott Irwin, een landbouweconoom aan de University of Illinois. “Landbouwers zijn nog nooit op zo’n grote schaal vergoed voor handelsbeperkingen.”

President Donald Trump heeft te maken met toenemende kritiek vanuit het Amerikaanse bedrijfsleven en de Republikeinse partij op zijn handelsbeleid. Door de boeren tegemoet te komen wil hij proberen deze kritiek af te zwakken en hun steun te krijgen in aanloop naar de verkiezingen voor het Congres in november. De steun van de landbouwstaten in de VS bezorgden Trump immers zijn verkiezingsoverwinning in 2016.

Toch worden de aangekondigde steunmaatregelen van Trump niet overal positief onthaald. “Tenzij het Witte Huis zijn handelsbeleid wijzigt, zal de Amerikaanse landbouw blijven lijden”, zegt Blake Hurst, voorzitter van het Missouri Farm Bureau en zelf maïs- en sojateler. “Deze steun zal landbouwers helpen om hun leningen te betalen en boze bankiers op een afstand te houden, maar ze zijn compleet ontoereikend wanneer blijkt dat de handelsoorlog met bijhorende beperkingen van kracht blijft. Ze zijn enkel een tijdelijke pleister op een zelf aangebrachte wonde.”

Ook vanuit de Republikeinse partij klinkt er kritiek. “Handelsbeperkingen zijn belastingen die Amerikaanse consumenten en producenten straffen”, zegt de Republikeinse senator Rand Paul. “Als invoerheffingen landbouwers treffen, dan is het geven van subsidies aan de landbouwers niet de oplossing. De oplossing is het afschaffen van de invoerheffingen.”

Bron: Belga/Reuters

Beeld: Facebookpagina Farmers for Trump

Volg VILT ook via