nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.07.2019 Trump maant Peking aan tot landbouwimport uit VS

De Amerikaanse president Donald Trump stelt dat China niet aan zijn belofte voldoet om meer landbouwproducten van Amerikaanse boeren te kopen. Hij laat via Twitter weten dat Peking daarmee voor een teleurstelling zorgt. China en de Verenigde Staten sloten onlangs een wapenstilstand in hun aanslepende handelsconflict. Eén van de afspraken was dat China landbouwproducten uit de VS zou gaan kopen, had Trump toen gezegd.

"Mexico doet het uitstekend aan de grens, maar China stelt ons teleur door geen producten van onze geweldige boeren te kopen zoals ze wel hadden gezegd te zullen doen. Hopelijk beginnen ze snel", aldus Trump op Twitter. Daarmee wil de Amerikaanse president China houden aan een afspraak die gemaakt is in het kader van een staakt-het-vuren in het handelsconflict tussen beide economische grootmachten.

Overigens is het niet exact duidelijk wat Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping op de G20-top in Japan hadden afgesproken voor Trump verklaarde dat het handelsoverleg weer hervat zou worden en dat er geen nieuwe importtarieven op Chinese producten zouden komen. Daarnaast kondigde hij aan de blokkade van de Chinese telecomreus Huawei voorlopig op te heffen.

Chinese media meldden dat Trump bij de ontmoeting met Xi alleen de hoop had uitgesproken dat China op grote schaal Amerikaanse landbouwproducten zou gaan opkopen als onderdeel van de wapenstilstand. Op de financiële markten werd met enige schrik gereageerd op de tweet van Trump. De aandelenbeurzen in New York leverden een deel van de eerdere winsten in, al veerden de koersen later weer op.

Bron: Belga

Volg VILT ook via