nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.09.2018 Trump voert nieuwe heffingen in op Chinese goederen

Amerikaans president Donald Trump heeft maandag nieuwe invoerrechten van 10 procent aangekondigd op 200 miljard dollar aan Chinese importgoederen. Hij stelt ook extra invoerrechten in het vooruitzicht op 267 miljard dollar bijkomende goederen als Peking repliceert. De beurs in Shanghai anticipeerde al op de nieuwe heffingen. De Shanghai Composite sloot maandag 1,1 procent lager op 2.651 punten. Dat was de laagste stand in vier jaar.

"De invoerrechten gaan in op 24 september en zullen tot 10 procent bedragen tot eind dit jaar. Op 1 januari gaan de invoerrechten omhoog tot 25 procent", aldus Trump. "Als China represailles neemt tegen onze landbouwers of andere industrieën zullen we onmiddellijk fase 3 in werking stellen. Dan komen er invoerrechten op 267 miljard dollar bijkomende importgoederen." Eerder voerde Trump al invoerrechten in ter waarde van 50 miljard dollar. De totale import in 2017 van Chinese goederen in de VS bedroeg 505,5 miljard dollar.

De Verenigde Staten drijven dus het handelsconflict met China fel op de spits. De deur blijft evenwel open voor gesprekken, klinkt het. Enkele groepen producten, waaronder Smart Watches van Apple, Bluetooth-artikelen en kinderstoeltjes, blijven wel vrijgesteld, zegt het Witte Huis. China had al voor een verdere escalatie van het handelsconflict gewaarschuwd. Geng Shuang, een woordvoerster van het ministerie van Handel in Peking, bevestigde dat China met "tegenmaatregelen" zal riposteren als de VS nieuwe heffingen invoert. Het zal zich "vastberaden verdedigen", klinkt het.

China overweegt nu om het aanbod tot een gesprek van de VS-regering af te slaan. China zal niet onderhandelen terwijl het een pistool op zich gericht ziet, bericht de Wall Street Journal. China dreigde er al mee om nieuwe invoerheffingen. De mogelijkheden om met invoerheffingen op Amerikaanse import te repliceren, zijn echter beperkt: de VS voerden vorig jaar maar voor 130 miljard dollar uit naar China. Waarnemers wijzen erop dat China wel op andere manieren represailles kan nemen om Washington onder druk te zetten. Zo kan het bedrijven als Starbucks, Apple of Nike, die al jaren profiteren van de consumptiedrift van de Chinese miljardenbevolking, moeilijk maken om zaken te doen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via