nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.06.2018 Tuinbouwbedrijven zetten volop in op duurzaamheid

Uit het duurzaamheidsrapport Responsibly Fresh blijkt dat de fruit- en groentesector voor de derde keer op rij op bijna alle duurzaamheidscriteria vooruitgang heeft geboekt. Het rapport werd voorgesteld op tomatenbedrijf Primato uit Putte, een bedrijf dat volop inzet op verduurzaming van de teelt. Zowel op vlak van energie, watergebruik, geïntegreerde bestrijding, ecologie en personeelsbeleid heeft Primato inspanningen geleverd om de ecologische voetafdruk te verkleinen”, vertelde zaakvoerder Kevin Pittoors aan Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege.

“Ons bedrijf is zowel GLOBALG.A.P. als Vegaplan gecertificeerd. We telen jaarlijks zo’n 7.000 ton verschillende soorten tomaten in een serre van 12,3 hectare: van smaaktomaten tot cherrytomaten”, vertelt Pittoors. Het bedrijf werd in 2015 verplaatst naar de huidige locatie omdat er op de oude plaats geen uitbreiding meer mogelijk was. “Dat heeft als voordeel dat we volop konden inzetten op innovatieve technieken en beperking van de milieu-impact. Ons bedrijf is trouwens geïntegreerd in het landschap.” Primato werkt daarvoor onder meer samen met Natuurpunt en Trage Wegen. “Daarnaast besteden we ook veel aandacht aan de faciliteiten voor de medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van teeltgoten waardoor de medewerkers ergonomisch kunnen werken. Hier zijn zo’n 40 vaste medewerkers van tien verschillende nationaliteiten aan de slag.”

Qua duurzaamheidscriteria focust het bedrijf vooral op nieuwe technieken, energie, watergebruik, geïntegreerde bestrijding, ecologie en personeelsbeleid. Zo investeerde de familie Pittoors in diffuus glas met een dubbele antireflectiecoating. “Dit glas heeft een hogere lichttransmissie en een betere spreiding van het licht over de volledige plant. Met dezelfde input van grondstoffen genereren we dus een hogere productie en kwaliteit”, klinkt het.

Om het volledige jaar door lokale tomaten te kunnen leveren, startte Primato met belichte teelt: zes hectare met SON-T bovenbelichting en 2,6 hectare met LED-tussenbelichting. “De LED-verlichting zorgt voor energiebesparing door de hogere efficiëntie en bovendien heeft LED-licht het ideale kleurenspectrum voor fotosynthese. In de overige serres investeerden we in verduisteringsschermen om de lichtuitstoot naar de omgeving te beperken. Deze schermen hebben ook een energiebesparende functie. Efficiënt energie produceren en gebruiken, is voor een tomatenteler erg belangrijk”, stelt Pittoors.

Het bedrijf heeft twee warmtekrachtkoppelingsinstallaties van samen 7,7 Mwe staan. Deze zorgen voor de verwarming van de serres, de elektriciteit die nodig is voor de belichting en dan is er nog een overschot aan elektriciteit dat naar het elektriciteitsnet gaat. “We produceren jaarlijks het equivalent van 10.000 gezinnen. Bovendien zijn de rookgassen van de WKK’s ook nuttig: we recupereren de CO2 uit deze gassen als plantenvoeding”, vertelde de zaakvoerder aan de minister.

Het bedrijf draait met een gesloten watercircuit. Drie grote waterbekkens dienen als opslag voor hemelwater zodat er maar weinig leidingwater nodig is. De installatie zorgt voor zuivering van het water en menging met meststoffen. Op die manier is de watergift optimaal. Het overtollige gebruikte drainwater wordt opgeslagen in ondergrondse kelders en daar ontsmet met UV.

Verder zet Primato biologische bestrijding in tegen ziekten en plagen. Nuttige insecten doen het werk in plaats van bestrijdingsmiddelen. Voor de bestuiving van de tomatenplanten, doet het bedrijf beroep op hommels. “Wij willen het hele jaar door gezonde en smaakvolle tomaten kunnen telen op een zo duurzaam mogelijke manier. Door deel te nemen aan Responsibly Fresh, slagen we daar ook in en kunnen we blijven evolueren,” besluit Kevin. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via