nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.05.2019 Twee nieuwe Korte Keten Koppen bekendgemaakt

Vrijdag werd de Week van de Korte Keten in de provincie Antwerpen op gang gefloten met de verkiezing van een ambassadeur. De voorbije weken gingen ook de provincies West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant op zoek naar hun allereerste ambassadeur van de korte keten, ofwel hun ‘Korte Keten Kop’. Na een spannende kiesstrijd en een nek-aan-nekrace in West-Vlaanderen, sleepte Bart Mostaert van het ijssalon l’Heritage uit Poperinge de felbegeerde titel in de wacht. In Vlaams-Brabant gingen Pieter Arnauts en zijn moeder Martine Kinnart van kaasmakerij de Melkerhei met de hoofdprijs lopen. “Onze klanten zijn eigenlijk de echte ambassadeurs van de korte keten”, reageert kersverse korte-keten-kop Bart.

Voorbije zaterdag werd de aftrap gegeven van de Week van de Korte Keten. Nog tot 12 mei organiseren enkele honderden producenten en organisaties in Vlaanderen activiteiten om de korte keten en haar talrijke vormen meer bekend te maken. In Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gingen ze ook op zoek naar hun ambassadeur van de korte keten, ofwel de ‘korte-keten-kop’. In Antwerpen is de winnaar al bekend en ook in de andere twee provincies is de beslissing gevallen.

In West-Vlaanderen kreeg Bart Mostaert de meeste stemmen. “In 2014 openden mijn ouders in het centrum van Reninge l’Heritage, een ijssalon, streekproductenwinkel, tearoom en B&B”, vertelt hij. “Ik vond dat er nog meer potentieel zat in hetgeen mijn ouders deden.” Bart en zijn vrouw Gerlinde wonnen met hun ondernemersverhaal de wedstrijd ‘Win je winkel’ van de stad Poperinge. “Zo is de trein vertrokken. Sindsdien bereiden we dagelijks vers ijs, sorbets en ijstaarten in ons ijssalon.”

Bart maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale streekproducten in zijn bereidingen, van fruit uit de boomgaard tot de koekjes van Jules Destrooper. “Onze melk kopen we rechtstreeks aan bij een gepassioneerde boer uit de regio met een kleine veestapel.” De verkoop gebeurt vooral in het ijssalon. Er wordt ook ijs geleverd aan horeca en andere winkels in de streek. “We ontvangen regelmatig groepen. Wie hier na een workshop buiten stapt, is een ambassadeur van de korte keten. Dat kan ik je garanderen.”

De korte keten in Vlaams-Brabant wordt sinds kort vertegenwoordigd door Pieter Arnauts en zijn moeder Martine Kinnart van kaasmakerij de Melkerhei. “Ik dacht: waarom verwerken we de melk van het bedrijf van mijn vader, die de boerderij in 1987 overnam van zijn schoonmoeder, niet zelf”, vertelt Pieter. De vroegere tractorgarage werd omgevormd tot een melkverwerking. “Ik kon een vulmachine en automaat op de kop tikken en heb het gewoon gedaan.”

Niet alleen de producten van Melkerhei zijn korte keten, ook het voeder van de koeien. “Het gras en de maïs telen we zelf”, legt hij uit. “De bierdraf komt van de brouwerij van Hoegaarden, de bietenpulp van de suikerraffinaderij in Tienen.” Over een echte hoevewinkel beschikt Melkerhei niet, maar wel over een foodtruck. “Om zo mobiel mogelijk te kunnen zijn als winkel“, aldus Martine. “De consument staat tegenwoordig mijlenver af van de voeding en de landbouw. Laatst kregen we een vraag: die boter, is dat om te bakken of te smeren. Dan weten we: er is werk aan de winkel.”

Ontdek de Korte Keten in Vlaanderen tijdens de Week van de Korte Keten van 4 mei tot 12 mei. Verschillende organisaties en producenten heten je welkom op hun activiteit waarbij ze lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers plaatsen.

Bron: Week van de Korte Keten

Volg VILT ook via