nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.04.2020 Twee Poolse varkensbedrijven getroffen door AVP

In Polen zijn twee bedrijven getroffen door de Afrikaanse varkenspest (AVP). Het virus waarde al een tijd rond onder wilde zwijnen in West-Polen, maar nu zijn er dus ook besmettingen vastgesteld bij dieren op een varkensbedrijf. Eind maart werd een fokzeugenbedrijf geruimd, nu gaat het om een groot bedrijf waar ongeveer 10.000 varkens en biggen werden gehouden. De twee bedrijven zijn in handen van dezelfde eigenaar.

Op 21 maart bevestigden de Poolse autoriteiten een eerste uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) op een bedrijf in Lubuskie. Het ging om een fokzeugenbedrijf, met circa 6000 zeugen met bijbehorende biggen. Het bedrijf ligt in de gemeente Otyń, op ruim 70 kilometer afstand van de Duitse grens. In de directe omgeving van het bedrijf waren al verschillende AVP-besmettingen onder wilde zwijnen gedetecteerd. Het bedrijf werd weliswaar afgeschermd, maar de getroffen maatregelen mochten niet baten.

Deze tweede uitbraak werd vastgesteld op een bedrijf in Wielkopolskie waar ongeveer 10.000 varkens en biggen werden gehouden. De biggen werden oorspronkelijk van het bedrijf op de locatie in Lubuskie verplaatst naar de locatie in Wielkopolskie voor verdere opfok. Nadat het eerste besmettingsgeval werd bevestigd op de locatie in Lubuskie werd er al gevreesd voor verdere verspreiding van het virus via reeds verkochte biggen. Het bedrijf stond daardoor al onder verscherpt toezicht van veterinaire inspectie. Er mochten bijvoorbeeld geen dieren verplaatst worden naar of van het bedrijf en er werden monsters afgenomen. Die bleken besmet te zijn met het virus.

De coronamaatregelen bemoeilijken de inperking van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen. Op 3 april werd in Polen een verbod gevaardigd op het betreden van staatsbossen en nationale parken. Dit verbod geldt ook voor jagers. Hierdoor kan er tot 11 april geen jacht worden gehouden in de bossen. Jagers kunnen hun werkzaamheden enkel buiten de gesloten gebieden uitvoeren.

Bron: Boerderij

Volg VILT ook via