nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.01.2019 Tweede editie Week van de Korte Keten aangekondigd

Tijdens Agriflanders maakten de gedeputeerden voor Landbouw en Platteland bekend dat er ook dit jaar een Week van de Korte Keten georganiseerd wordt over heel Vlaanderen. “De provincies dragen de korte keten allemaal een warm hart toe”, sprak Leentje Grillaert, kersvers gedeputeerde voor Landbouw in Oost-Vlaanderen. “Naast onze eigen provinciale werking slaan we in 2019 de handen in elkaar voor de tweede editie van de Week van de Korte Keten. Samen met VLAM, het Departement Landbouw en Visserij en het Steunpunt Korte Keten zetten de provincies de korte keten op de kaart van 4 tot 12 mei 2019.”

De Week van de Korte Keten – vier jaar geleden gestart in West-Vlaanderen – wordt voor de tweede keer uitgerold over heel Vlaanderen. Tijdens die week vinden er tal van activiteiten plaats die de consumenten letterlijk dichter bij de producent en zijn producten brengt. “Agriflanders is een mooie opportuniteit om de campagne te lanceren”, vertelde Leentje Grillaert, gedeputeerde voor Landbouw en Platteland in Oost-Vlaanderen. “De stand van de Vlaamse provincies hier op de beurs staat in het teken van de Week van de Korte Keten. We doen een oproep naar lokale producenten om een korteketenactiviteit te organiseren in de week van 4 tot 12 mei: een proeverij, een blik achter de schermen, een opendeurdag, een streek- of boerenmarkt…”

Naast producenten die een actie willen organiseren, gaan de verschillende provincies ook op zoek naar een Korte Keten Kop. “De korte keten is nog te weinig bekend bij de doorsnee consument en daarom zoeken we mensen die de lokale producten uit hun regio een gezicht kunnen geven. Een straffe man/vrouw die de consument bewust kan maken van de voordelen van de korte keten en de mensen warm maakt voor duurzame en lokale voeding.” Alle informatie voor consumenten en producenten staat gebundeld op de website www.weekvandekorteketen.be.

Nu de lange aanloop richting campagneweek is ingezet, komt er ook meer duidelijkheid over het budget dat daarvoor beschikbaar is. Om de provincies bij te staan, had promotieorgaan VLAM al 10.000 euro voorzien uit het budget specifiek voor de korte keten. Algemeen directeur Frans De Wachter kondigde op Agriflanders aan dat zij 35.000 euro extra voorzien vanuit het koepelproject Lekker van bij Ons. “Zo komt het totaal op 45.000 euro, wat nagenoeg hetzelfde is als in 2018 toen VLAM voor het eerst de Week van de Korte Keten mee ondersteunde.”

Nog op Agriflanders lanceerde het Steunpunt Korte Keten de routemap ‘De kortste weg naar je klant’ voor starters in de korteketenverkoop in land- en tuinbouw. Het Steunpunt werkte de gids voor beginners uit omdat “starten in korte keten een weloverwogen beslissing moet zijn waarbij drempels en knelpunten vooraf goed zijn gewikt en gewogen.” De eer van de lancering van de kersverse routemap was weggelegd voor Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege. “Via onder meer de Week van de Korte Keten tonen we de weg aan de consument naar de hoeveproducenten, maar we willen tevens zorgen voor meer verkoop via de korte keten”, vertelde de minister.

“Ik ben dus heel fier dat ik deze nieuwe roadmap kan voorstellen”, aldus minister Schauvliege. “Het is een heel concrete basismap geworden voor wie eraan denkt om de stap naar de korte keten te zetten. Er is heel wat praktische info in te vinden, zoals alle nuttige adressen, een overzicht van potentiële producten die kunnen worden aangeboden … En er wordt een antwoord gegeven op heel wat vragen: Wat moet ik doen?, Hoe pak ik het aan?, Is het effectief wel iets voor mij, waar ik volledig kan achter staan? … Op die manier kunnen beginners echt starten vanuit een doordachte bedrijfskeuze.”

Zin om net als 3.000 andere Vlaamse landbouwers actief te worden in de korte keten? Je kan de routemap ‘De kortste weg naar je klant’ aanschaffen via het Steunpunt Korte Keten.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via