nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.03.2019 Tweede glyfosaatproces start met opdoffer voor Bayer

In de Verenigde Staten wordt uitgekeken naar het resultaat van een tweede glyfosaatproces. De volksjury in de federale rechtbank in San Francisco twijfelt niet aan het oorzakelijk verband tussen het gebruik van de onkruidverdelger en de kanker die een 70-jarige man uit de staat Californië kreeg. Daarmee is de eerste fase van het nieuwe proces tegen Monsanto afgerond. In de tweede fase zal de jury zich uitspreken over de verantwoordelijkheid van de fabrikant van Roundup die nu deel uitmaakt van de Duitse firma Bayer. In augustus vorig jaar werd Monsanto/Bayer in een eerste zaak tegen de onkruidbestrijder al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een tuinman met lymfeklierkanker.

Het tweede proces tegen Monsanto, sinds 2018 onderdeel van het Duitse concern Bayer, ging eind februari van start. De zaak van Edwin Hardeman zal volgens media die hierover berichten bepalend zijn voor minstens 620 hangende rechtszaken tegen de onkruidbestrijder glyfosaat. De jury is van oordeel dat glyfosaat een substantiële rol speelde in het ziek worden van de 70-jarige man door lymfeklierkanker. Vorig jaar achtte een rechtbank in de staat Californië Monsanto reeds verantwoordelijk voor de lymfeklierkanker van een tuinman. De schadevergoeding die de jury toekende, werd nadien sterk gereduceerd door een beroepsrechter maar bedroeg nog steeds 78 miljoen euro.

Bayer bleef na die uitspraak geloven in de veiligheid van glyfosaat en zegt daarin gesteund te zijn door de wetenschap. De firma benadrukt naar aanleiding van de nieuwe uitspraak dat elke rechtszaak zijn eigen feiten kent en de jurybeslissing dus van geen grotere betekenis is dan alleen voor de zaak van Hardeman. Het herhaalt ook dat wetenschappelijke studies bevestigen dat herbiciden op basis van glyfosaat geen kanker veroorzaken."We zijn ervan overtuigd dat het bewijs in de tweede fase van deze zaak zal aantonen dat Monsanto correct gehandeld heeft en dat het bedrijf niet aansprakelijk kan zijn voor de kanker van de heer Hardeman." Het aandeel van de chemiereus verloor woensdag op de beurs van Frankfurt ruim 10 procent.
 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via