nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.10.2019 Tweede grote speler komt naar Europa met "vegan vlees"

Beyond Meat maakte al de overstap vanuit de Verenigde Staten naar Europa en nu waagt ook de andere grote Amerikaanse maker van vleesvervangers vermoedelijk de sprong: Impossible Foods. De maker van de in de VS populaire Impossible Burger heeft in Nederland een aanvraag gedaan om de Europese markt te kunnen betreden. De vraag naar “vegan vlees” oftewel vleesproducten die geen gram vlees bevatten, stijgt enorm en veel fabrikanten spelen op die ontwikkeling in. 

Er is een groot verschil tussen de producten van Impossible Foods en die van concurrenten als Beyond. Impossible gebruikt een speciaal ontwikkeld soja-eiwit genaamd leghemoglobine of kortweg heme. Dat stofje geeft vleesvervangers volgens het bedrijf een echte vleessmaak en zorgt voor 'bloederigheid' in de pan.

In Europa zijn genetisch gemanipuleerde voedingsstoffen aan strengere regels gebonden. Heme wordt door Impossible Foods gemaakt uit genetisch gemanipuleerde gist. Als heme in Nederland goedkeuring krijgt, dan wordt het automatisch toegelaten in de hele Europese Unie.

Meer en meer fabrikanten trachten in te spelen op wat zij noemen ‘vegan vlees’. Zo nam voedingsgigant Unilever de Vegetarische Slager over en kondigen Beyond en Impossible Foods de ene na de andere deal aan met grote ketens als McDonald's en Burger King.

Bron: Belga

Volg VILT ook via