nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.10.2017 UA leert over stadslandbouw via historische moestuin

Studenten uit de hogere jaren van de studierichting Geschiedenis aan de UAntwerpen krijgen voortaan standaard een vak 'Ecologische geschiedenis'. Daarbij leren ze met een heuse moestuin hoe in het verleden een stadstuin aangelegd en onderhouden werd. "De bedoeling is om te leren uit het verleden en op die manier naar hedendaagse problemen zoals de klimaatopwarming of het voedingsvraagstuk te kijken. Dat past in de visie van de universiteit, midden in de stad, met een maatschappelijke rol", klinkt het.

Het vak ‘Ecologische geschiedenis’ laat de UA-studenten kennismaken met de grote thema’s uit de ecologische geschiedenis. Elk thema begint met een instap in het heden: de ecologische agenda van het heden dient als vertrekpunt voor de historische vraagstelling. Thema’s die onder meer aan bod komen zijn klimaatverandering, energie, voeding, urbanisatie, natuurrampen, vervuiling, visies op natuur en wildernis, waterbeheer en de relatie tussen economie en ecologie.

Net voor de zomer is op de stadscampus in Antwerpen ook een moestuin aangelegd, de zogeheten 'Hofstad'. Het gaat om een "historisch proefveld", bedoeld voor de tweede- en derdejaars uit de opleiding Geschiedenis. Zij krijgen sinds dit jaar het verplichte vak 'Ecologische geschiedenis'. De studenten zullen er groenten telen met de kennis en technieken uit de late middeleeuwen, de 18de eeuw en de Tweede Wereldoorlog. Ze bekijken ook de rol van volkstuinen voor bijvoorbeeld duurzaamheid, zelfvoorziening of het versterken van het sociaal weefsel. 

De wetenschappers benadrukken dat stadsbewoners altijd al voedsel hebben geproduceerd. Er wordt dan ook gekeken naar de aanpak van volkstuintjes. "De studenten, elk jaar zo'n vijftig, moeten naar het hele proces kijken: hoe ze het zaaigoed verkrijgen, hoe ze moeten zaaien, bemesten, oogsten, enzovoort. Ook het veredelen van soorten, bodemvervuiling, enz. komen aan bod. Vooraf maken ze ook een literatuurstudie. Uiteindelijk brengen ze alles samen en worden ze daarop beoordeeld", zegt hoogleraar Tim Soens.

In het museum MAS werd woensdag overigens het boek 'Antwerpen à la carte' van UA-historica Ilja Van Damme en MAS-curator Leen Beyers voorgesteld. Het boek vloeit voort uit een gelijknamige expo in het MAS over de band tussen eten en de stad doorheen de eeuwen.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: UA

Volg VILT ook via