nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.08.2018 UGent in wereldwijde top 10 voor landbouwwetenschappen

In de Academic Ranking of World Universities – beter bekend als de Shanghai Ranking - staat de Universiteit Gent in de wereldwijde top tien binnen de domeinen voedingswetenschappen en landbouwwetenschappen. Net zoals vorige jaren scoort de UGent vooral sterk dankzij wetenschappers die vaak door anderen geciteerd worden, het aantal wetenschappelijke publicaties in toptijdschriften en de hoge productiviteit ten opzichte van het aantal academische medewerkers. Voor de beste opleiding landbouwwetenschappen kan je bij onze noorderburen terecht: de Nederlandse Universiteit Wageningen prijkt bovenaan de lijst.

Sinds 2003 stelt de Chinese Shanghai Jiaotong Universiteit jaarlijks een Academic Ranking of World Universities (ARWU) op, in de volksmond ook wel de Shanghai Ranking genoemd. In deze prestigieuze ranking worden 1.500 instellingen voor hoger onderwijs van over de hele wereld met elkaar vergeleken. In 2010 kwam de UGent als eerste Belgische universiteit de top-100 binnen, toen op plaats 90 in de algemene rangschikking.

Naast een globale lijst, publiceert de Shanghai Jiaotong Universiteit ook rangschikkingen per studiedomein. In de lijst ‘landbouwwetenschappen’ verovert de Universiteit Gent een plaats in de top tien. “Voor de UGent is deze negende plaats geen doel op zich, maar een resultaat van het kwaliteitsbeleid dat intern wordt gevoerd”, klinkt het. De rest van de top tien bestaat uit Amerikaanse en Chinese universiteiten, een Zweedse en Deense universiteit en wordt aangevoerd door de Nederlandse Universiteit Wageningen.

Ook de opleiding landbouwwetenschappen van de KU Leuven staat hoog aangeschreven en valt binnen de top 100. Twee andere Belgische universiteiten – de universiteit van Luik en Universiteit Antwerpen – halen de top 200. De rankingspositie hangt volgens de UGent sterk af van de gekozen parameters, het gewicht dat eraan wordt toegekend, de statistische methode voor de verwerking van deze data en de betrouwbaarheid van de brondata. Voor de allerbeste opleiding diergeneeskunde moet je trouwens ook bij de UGent zijn.

Benieuwd naar de volledige lijst? Klik hier.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Shanghai Ranking

Volg VILT ook via