nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.07.2018 Uitdagingen maar ook optimisme op Beurs van Libramont

De 84ste editie van de Landbouwbeurs van Libramont heeft de voorbije dagen 203.852 bezoekers over de vloer gekregen. Dat zijn er 3,9 procent minder dan bij de vorige editie, zo melden de organisatoren. Het bezoekersrecord dateert al van 2012, toen er 219.328 geteld werden. Vrijdag was het snikheet en was er minder volk op de beurs. Maar maandag, traditioneel de dag waarop de professionelen de beurs bevolken, was ‘historisch’. "De standhouders zijn erg tevreden”, zegt Natacha Perat, manager van de beurs. “We hebben serene en optimistische mensen gezien.”

Dit jaar was de droogte hét gespreksonderwerp bij uitstek. “Op korte termijn biedt zo'n crisis opportuniteiten, omdat veeboeren extra voeding moeten aankopen voor hun runderen, die niets meer te grazen hebben in de weiden”, legt standhouder Jean-Michel Moureaux van het voedingsbedrijf For Farmers uit. “Maar op lange termijn zijn boeren die verlies maken ook voor ons geen goede zaak. Daarom denken we mee aan structurele oplossingen, zoals gewassen die veel beter bestand zijn tegen de droogte.”

“In eerste instantie is de droogte slecht voor onze verkoopcijfers”, klinkt het bij een standhouder van Pöttinger, een grote Oostenrijkse producent van landbouwmachines. “Weideboeren kunnen nu soms maar één keer in plaats van drie keer maaien. Als hun machines zo vaak stilstaan, vallen ook hun investeringen in nieuw materiaal weg. Maar we brengen nieuwe toestellen op de markt die de grond zo bewerken dat het water wel beter vastgehouden wordt. In die zin spelen ook wij, machineproducenten, een pioniersrol om de sector een geweten te schoppen.”

Niet alleen grote bedrijven zetten in op nieuwe technologieën aangepast aan het veranderende klimaat. Een jonge vzw promootte er bijvoorbeeld het gebruik van biodynamische grond, die door hem te bedekken met stro verdamping tegengaat. De rundveeveredelingscoöperatie AWE verzamelt dan weer data om te zien welke koeien tijdens hitteperiodes de meeste en de beste melk produceren, om rassen te kweken die zich aanpassen aan de verandering van het klimaat en enkele bedrijven zien met behulp van drones welke percelen van een land- of bosbouwer het ergst zijn aangetast door de droogte.

“Iedereen heeft het nu over de grootte van de aardappelen en de wat mindere opbrengst van groenten, maar in feite zou het gesprek daar niet over mogen gaan,” concludeert Emond van Pöttinger. “We moeten aan oplossingen op de lange termijn durven te denken. Deze droogte kan de ogen openen. Want vergis je niet, met landbouw valt echt nog veel geld te verdienen in dit land.”

De nieuwe uitdagingen waar de landbouwsector voor staat ontgingen ook premier Charles Michel niet. Op zaterdag bezocht hij de landbouwbeurs samen met zijn gezin. "Het is een mooi familiaal evenement met een internationale dimensie", aldus de premier. "Ik ben hier als vader, maar ook als premier om de landbouwers te steunen die met vele uitdagingen worden geconfronteerd."

De volgende editie van de beurs zal plaatsvinden van 26 tot 29 juli 2019.

Bron: De Tijd / Belga

Beeld: Facebookpagina Foire de Libramont

Volg VILT ook via