nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.02.2017 Uitleenproject machines voor scholen krijgt vervolg

Fedagrim en het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) Oost-Vlaanderen blikken terug op een succesvolle eerste proefperiode van een uitleenproject voor scholen. Van november tot en met februari konden vijf scholen gebruikmaken van een spuitmachine van Lemken, een trekker van New Holland en de gronden en een leslokaal van de Proefhoeve van HoGent en UGent in Bottelare. Het initiatief past binnen het streven van Fedagrim om jongeren enthousiast te maken voor een job in de landbouwmechanisatie, en dat van RTC Oost-Vlaanderen om een brug te bouwen tussen school en werkplek. Het project werd positief onthaald door de deelnemers en wordt daarom voortgezet.

Scholen in Vlaanderen beschikken meestal niet over de nieuwste machines of voldoende grond om leerlingen met machines te leren werken. Toch is het belangrijk dat zij de kans krijgen om met een modern en up to date machinepark kennis te maken. “Want om echt te begrijpen hoe een machine werkt, moet je het zelf minstens een keer bediend hebben”, vat Gert Van Thillo van Fedagrim het nut van het project ‘Agro-machinepark’ samen. 

In dat project kregen vijf Oost-Vlaamse beroeps- en technische scholen met een afdeling land- en tuinbouw of (landbouw)mechanisatie gedurende 38 praktijkdagen een spuitmachine van Lemken en een trekker van New Holland ter beschikking op de Proefhoeve in Bottelare. In totaal profiteerden 100 jongeren daarvan. “Een unieke kans”, getuigt een leerling van KTA Mobi Gent. Ter voorbereiding van die praktijkdagen kregen hun leerkrachten bovendien eerst een spoedcursus. “Absoluut nodig en eigenlijk zelfs te kort, want voor ons is die technologie ook nieuw”, klonk het unaniem onder de leerkrachten.

Ondanks enkele praktische beslommeringen, zoals de verplaatsing naar Bottelare, zijn alle deelnemende scholen vragende partij om het project voort te zetten. Iets waar Fedagrim en RTC Oost-Vlaanderen graag op ingaan. Ook Lemken, New Holland, UGent en HoGent willen hun medewerking verder verlenen.

“Onze machine staat toch stil tijdens de wintermaanden”, klinkt het bij Stijn Vercauteren van Lemken. “Daarenboven hebben we een traditie in opleiding en leerprogramma’s.” Eenzelfde motivatie is te horen bij New Holland. En HoGent en UGent, die hopen via het project potentiële studenten te ronselen. “Het is een kans om aan leerlingen te tonen wat wij hier doen en wat onze faciliteiten zijn, zodat ze zich bewust zijn van hun mogelijkheden wanneer ze beslissen om voort te studeren. Bovendien liggen de werkzaamheden ook bij ons stil in de winter, dus zijn onze velden vrij om te gebruiken”, stelt Jos Nollet. Belangrijke opmerking op dat vlak: de leerlingen spoten niet met gewasbeschermingsmiddelen tijdens hun praktijklessen, maar met water.

Financieel werd het project ondersteund door de Vlaamse overheid, de partners (8.000 euro) en RTC zelf (3.000 euro). Uitbreiding naar andere provincies zit voorlopig niet in de pijplijn, maar geïnteresseerde partners mogen zich altijd bij de organisatoren kenbaar maken.  

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via