nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.06.2019 Uitstel voor boerenstrijd tegen grondaankoop Huts

De zaak van de landbouwers die de verkoop betwisten van Zeeuws-Vlaamse landbouwgrond van het Gentse OCMW aan Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, is dinsdag uitgesteld door het hof van beroep in Gent. In september beslist de rechter of er andere partijen vrijwillig kunnen tussenkomen in de zaak. Tegen het onontvankelijk verklaren van hun klacht in eerste aanleg was het landbouwechtpaar in beroep gegaan. Zij genieten de steun van middenveldorganisaties die vinden dat grond in overheidseigendom een lokaal voedselbeleid kan dienen. De definitieve uitspraak in de zaak wordt pas volgend jaar verwacht.

Huts had in 2016 via een Luxemburgse vennootschap 450 hectare Zeeuws-Vlaamse landbouwgronden gekocht van het Gentse OCMW voor 17,5 miljoen euro. Landbouwers Pieter Van Poucke en Annelies Marchand vroegen de ontbinding van de verkoop. De gronden waren geregistreerd als 72 percelen en moesten in verschillende loten verkocht worden, stellen de boeren. Volgens de eisers was er sprake van onterechte staatssteun van het OCMW aan Huts.

In eerste aanleg oordeelde de rechtbank dat de klacht onontvankelijk is. De landbouwers hadden in Nederland naar de rechter moeten stappen en toonden geen belang aan, zo luidde het vonnis. De klacht werd ook onontvankelijk verklaard omdat van de overdracht van de gronden geen melding was in een Belgische hypotheekkantoor, maar de boeren gingen in beroep.

"Het is onrechtvaardig dat een rijke industrieel 450 hectare publieke landbouwgrond kan aankopen aan een prijs van 39.000 euro per hectare, terwijl kleine boeren bijna het dubbele moeten betalen op de privémarkt", zegt landbouwer Annelies Marchand. "Inmiddels heeft het investeringsbedrijf al een deel van de gronden doorverkocht. Dat de gronden op zo'n korte tijd terug van de hand gedaan werden ondanks hoge notariskosten bevestigt dat de aankoopprijs ver onder de marktprijs lag."
 

Bron: Belga

Volg VILT ook via