nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.07.2018 Vaccinatie beschermt niet 100% tegen pseudovogelgriep

De pseudovogelgriep is reeds 11 keer opgedoken in het kippenren van particulieren en trof twee professionelen. Vaccinatie is verplicht vanaf 100 stuks pluimvee. Het vaccin biedt een goede maar geen sluitende bescherming tegen de ziekte. De praktijk heeft dat intussen ook uitgewezen. Het Voedselagentschap uit daar in De Standaard zijn ongerustheid over, maar Guus Koch van Wageningen Bioveterinary Research wijt het eerder aan inentingen die niet goed genoeg verlopen.

De pseudovogelgriep, ook wel de 'ziekte van Newcastle' genoemd, komt alleen voor bij pluimvee. De ziekte is uiterst besmettelijk en gemakkelijk overdraagbaar via direct contact of contact met besmet materiaal. Maar het virus kan zich ook door de lucht verplaatsen. Kippen die besmet raken met een virulente variant - zoals in België het geval is - ondervinden acute problemen met de luchtwegen, diarree, een darmontsteking en zenuwverschijnselen. Het resultaat is massale sterfte. Pluimveebedrijven besmet met de ziekte van Newcastle worden geruimd. Nadien wordt het bedrijf gereinigd en ontsmet.

Het Voedselagentschap maakt zich zorgen over de mate van bescherming door de huidige vaccins. “Op basis van wat we opgemerkt hebben bij de besmettingen die de afgelopen maanden ontdekt werden, beschermt een goed uitgevoerde, gelukte inenting het dier wel tegen klinische symptomen, maar verhindert die mogelijk niet dat dit dier toch gedurende korte tijd besmettelijk is. Zo'n dier zal dan gezond ogen, maar toch de ziekte in beperkte mate verspreiden.” Guus Koch van Wageningen Bioveterinary Research claimt dat de huidige vaccins wel voldoen volgens eerdere testen met gelijkaardige virusvarianten.

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via