nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.03.2016 Vaccinatiecampagne blauwtong kan begin april starten

Het Voedselagentschap laat weten dat de vaccins tegen het blauwtongvirus vanaf begin april beschikbaar zullen zijn. “In tegenstelling tot de voorgaande vaccinatiecampagne is de vaccinatie vrijwillig, maar specialisten zijn het er wel over eens dat preventieve vaccinatie de enige effectieve manier is om dieren te beschermen tegen de ziekte”, zegt het Voedselagentschap. Sinds het najaar van 2015 heeft de ziekte zich over een groot deel van Frankrijk verspreid en de kans is reëel dat het virus in de zomer of zelfs eerder ons land bereikt.

Dankzij een aanbesteding van het Sanitair Fonds kunnen er twee miljoen doses voor rundvee en 100.000 doses van het vaccin voor schapen kosteloos ter beschikking worden gesteld. Vanaf begin april zullen die beschikbaar zijn. Bijkomende doses worden nog besteld. Veehouders die hun dieren willen laten vaccineren, moeten beroep doen op een dierenarts. “De keuze om de vaccinatie uitsluitend door de dierenarts te laten uitvoeren, biedt de beste garantie dat de beperkte voorraad vaccins optimaal wordt gebruikt. Het garandeert ook een goede rapportering en een goede opvolging”, stelt het Voedselagentschap.

Wanneer een veehouder zijn veestapel of een deel ervan wil laten vaccineren, dan moet hij contact opnemen met zijn dierenarts. Die plaatst op zijn beurt een bestelling bij een groothandelaar-verdeler van diergeneesmiddelen die deelneemt aan de vaccinatiecampagne. Eens de bestelling door het Voedselagentschap is goedgekeurd, levert de groothandelaar het vaccin aan de dierenarts. Die moet dan zo snel mogelijk de dieren van de betrokken veehouder vaccineren. Een effectieve bescherming zowel bij runderen als bij schapen is gegarandeerd na twee toedieningen, met een tussentijd van drie weken. De dierenarts moet de vaccinaties rapporteren op het Veeportaal.

Het Voedselagentschap benadrukt dat het vaccin gratis is en dat het gratis wordt verdeeld naar de dierenartsen. De dierenarts mag deze kosten dus niet aanrekenen aan de veehouder. “Wij willen op deze manier alle veehouders aanmoedigen om hun dieren te laten vaccineren, met oog op de komende weideperiode liefst zo snel mogelijk”, klinkt het. Wanneer dieren verhandeld worden, moet een attest van de vaccinatie kunnen voorgelegd worden.

Meer informatie: Blauwtong

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via