nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.08.2018 Valt ‘Earth Overshoot Day 2019’ pas in de herfst?

Dit jaar viel ‘Earth Oveshoot Day’ op 1 augustus, die dag werd de draagkracht van de aarde voor dit jaar overschreden. Na zeven maanden verbruikten we met z’n allen wat de aarde op één jaar kan produceren. De komende maanden teren we dus op het kapitaal van de planeet. Ondanks het feit dat de transitie naar een fossielvrije wereld is ingezet, blijft het verbruik van de mens voorlopig stijgen. “Nochtans zijn de oplossingen beschikbaar om de trend om te keren en de datum al in 2019 richting herfst te duwen”, zo meldt natuur- en milieuorganisatie World Wide Fund for Nature (WWF).

Elk jaar berekent het Global Footprint Network de ‘Earth Overshoot Day’: de dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen de capaciteit van wat de aarde in één jaar tijd kan produceren, overschrijdt. Deze datum symboliseert zo de uitputting van het 'natuurlijk budget' dat we jaarlijks beschikbaar hebben: we stoten meer koolstofdioxide uit dan onze bossen en onze oceanen kunnen absorberen, we halen meer vis uit de zee en kappen meer bomen dan er jaarlijks kunnen bijgroeien en we zetten ook meer natuur om in beton of landbouwgrond.

“Tot en met 1969 was onze ecologische voetafdruk niet groter dan de biocapaciteit”, laat natuur- en milieuorganisatie World Wide Fund for Nature (WWF) weten. “In 1970 was dat voor het eerst niet meer het geval en viel Earth Overshoot Day op 23 december, om de jaren daarna gestaag naar voor te schuiven.” ‘Earth Overshoot Day’ viel dit jaar één dag vroeger dan in 2017, zeven dagen vroeger dan in 2016 (8 augustus), 12 dagen vroeger dan in 2015 (13 augustus), en maar liefst 18 dagen vroeger dan in 2014 (19 augustus). De uitstoot van broeikasgassen vormt het grootste aandeel in de ecologische voetafdruk, nu reeds 60 procent.

Volgens WWF zijn vele oplossingen voorhanden om het probleem aan te pakken. Als we de voedselverspilling met 50 procent terugdringen, kan de datum met 11 dagen achteruit geschoven worden en kunnen we in 2019 de trend omkeren. Ook de ontbossing voor bijkomend landbouwgebied een halt toeroepen, heeft een groot potentieel: 17,2 dagen. “'Enkel een ambitieus klimaatbeleid kan de CO2-uitstoot terugdringen. Dat betekent dat onze overheden kiezen voor massale investeringen in hernieuwbare energie, het CO2-neutraal maken van onze gebouwen en het uitfaseren van fossiele brandstoffen”, zegt Sofie Luyten, Policy director van WWF-België.

Daarnaast is het volgens milieuorganisaties belangrijk om zowel industrie als consumenten te stimuleren om te kiezen voor meer plantaardige producten, meer lokale voeding en minder verpakkingen. “Ook overstappen naar een circulaire economie op basis van recyclage en hergebruik en infrastructuur voorzien die uitnodigt tot een duurzame mobiliteit kunnen ervoor zorgen dat we volgend jaar ‘Earth Overshoot Day’ terug duwen richting herfst”, klinkt het bij WWF.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via