nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.09.2019 Van alle FairTradeGemeenten scoort Gent het best

Gent is de 'eerlijkste' gemeente van Vlaanderen. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste 'Fair-O-Meter', een analyse van de inspanningen voor eerlijke handel in de Vlaamse gemeenten. De stad werd woensdag, samen met negen andere gemeenten, in de bloemetjes gezet in de tuin van de Sint-Pietersabdij in Gent. "Het middenveld doet heel wat inspanningen, maar ook de stad zelf. Vooral op het vlak van aankoopbeleid", legt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) uit. "Koffie bijvoorbeeld, maar ook de kleding van ambtenaren. Om het belang van eerlijke producten en eerlijke materialen te onderstrepen."

De campagne 'FairTradeGemeente' van Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11 loopt al 15 jaar, maar het is voor het eerst dat er daar een 'Fair-O-Meter' aan gekoppeld wordt. Daarvoor stuurde de organisaties een enquête naar de 301 steden en gemeenten in Vlaanderen met vragen over hun inspanningen voor eerlijke handel in 2018. 135 stuurden de vragenlijst ingevuld terug. En daaruit blijkt dat Gent 'de eerlijkste gemeente van Vlaanderen' is.

Gents burgemeester Matthias De Clercq wil ook de komende jaren inzetten op fairtrade, "omdat we als stadsbestuur ervan overtuigd zijn dat steeds meer mensen belang hechten aan de wetenschap waar producten vandaan komen, of ze eerlijk vervaardigd zijn en er een eerlijke prijs voor betaald is". Schepen Tine Heyse (Groen) werkt bijvoorbeeld aan een doordacht aankoopbeleid rond eerlijke stenen. "Hoe kan je bij de aanleg van bijvoorbeeld een plein zeker zijn dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen?", klinkt het. "Er zijn geen onafhankelijke labels en dus geen pasklaar antwoord. We werken nu vooral met Europese stenen maar we blijven de evoluties volgen. Dat zijn we verplicht als eerlijkste stad."

Nog negen andere gemeenten kregen een pluim: Halle als eerlijkste van Vlaams-Brabant, Herzele als eerlijkste van Oost-Vlaanderen, Meerhout als de luidste, Mechelen als de eerlijkste stad van provincie Antwerpen, Waregem als beste ondersteuning, Malle als de eerlijkste gemeente van provincie Antwerpen, Turnhout is eerlijkste Teamplayer, Brugge de eerlijkste van West-Vlaanderen, Leuven voor Fair&Lokaal stad en Sint-Truiden als de eerlijkste van Limburg.

Vlaanderen telt vandaag 200 'FairTradeGemeenten' en 3,7 miljoen Vlamingen wonen in een getitelde gemeente. Om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen, moet een gemeente voldoen aan zes criteria. Een daarvan is koffie en minstens één ander fairtradeproduct aankopen voor vergaderingen, op kantoor en in cafetaria's. Eerlijke koffie is daarbij het meest populaire product, gevolgd door fruitsap, wijn, thee en chocolade, zo blijkt uit de 'Fair-O-meter'. De ambtenaren en politici van de FairTradeGemeenten drinken jaarlijks zo'n 42 miljoen kopjes eerlijke koffie.

De bestuursploeg van een FairTradeGemeente kan ook de dynamiek en het succes van de vrijwilligersgroep enorm vergroten, aldus de organisatie. "De Fair-O-Meter score van een gemeente ligt gemiddeld 17 procent hoger als de gemeente steun geeft aan de vrijwilligersploeg. Vooral het voorzien van lokalen voor bijeenkomsten, financiële middelen en personeelsinzet zijn krachtige manieren om de vrijwilligers te versterken."

Gemiddeld zijn er 25 vrijwilligers actief in een FairTradeGemeente. Vaak gaat het over een krachtenbundeling van Wereldwinkel-vrijwilligers, gemeentelijke raden voor ontwikkelingssamenwerking, vrijwilligers van Broederlijk Delen, leraren, mensen uit geëngageerde bedrijven enz. Landbouwers wereldwijd staan onder druk door klimaatverandering, een minder vruchtbare bodem, stijgende kosten en te lage en volatiele prijzen. Vrijwilligers pakken dit probleem aan door deel te nemen aan de FairTradeGemeente campagne die landbouwers en consumenten verbindt. De campagne loopt al 15 jaar en kan rekenen op de inzet van meer dan 4.500 vrijwilligers verspreid over 200 faire gemeenten. Hiermee is Vlaanderen één van de koplopers van de campagne voor eerlijke en duurzame handel, die in meer dan 36 landen loopt.

Meer info: Fair-O-Meter

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via