nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.03.2019 Van den Heuvel belooft visserij steun bij harde brexit

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Koen Van den Heuvel belooft de visserijsector zijn steun als het tot een harde brexit zou komen. "Ik pleit voor extra Europese middelen via een specifiek Brexitfonds op Europees niveau", vertelde hij bij een uitgebreide kennismaking met de visserijsector in Oostende en Zeebrugge.

Zo’n 54 procent van de Belgische visvangst komt uit Britse wateren. Als er een deal komt tussen Europa en Groot-Brittannië hebben beide partijen tot eind 2020 de tijd om een samenwerkingsakkoord te schrijven, en verandert er tot dan niets voor de vissers. Als eind maart blijkt dat het een harde brexit wordt, dan wordt de situatie heel onzeker en moet er een akkoord worden gezocht zonder basistekst om op terug te vallen.

"De Vlaamse visserijsector is al eerder klein”, vertelde Van den Heuvel, die de belangen van de sector wil verdedigen bij de Europees Commissaris voor Visserij Karmenu Vella. “Indien de aanvoer van vis in onze havens verder daalt, komen onze veilingen en de visverwerking in het gedrang. In de visserij zijn 2.000 mensen rechtstreeks tewerkgesteld, onder wie 400 vissers. Verse visproducten zijn bovendien essentieel voor horeca en toerisme. (…) Ik wil niet dat onze visserij opgeofferd wordt als pasmunt in een handelsakkoord. De toegang tot de Britse wateren moet behouden blijven om stabiliteit te bewaren. Ook de quotarechten moeten gegarandeerd blijven."

De minister treft ondertussen volop voorbereidingen als het tot een harde brexit zou komen. "Mijn diensten volgen op welke documenten nodig zijn voor visvergunningen in Britse wateren”, vertelde hij. “De Europese Commissie voorziet de mogelijkheid tot compensatie van ongewilde tijdelijke stopzetting van de visserijactiviteiten, de zogenaamde stil-lig-compensatie. Ik pleit voor extra Europese middelen via een specifiek Brexitfonds op Europees niveau."

Van den Heuvel bracht in Oostende en Zeebrugge een bezoek aan het visverwerkend bedrijf Revi Food, dat steeds meer inzet op korte keten en duurzame producten, aan een vissersvaartuig dat investeringen heeft gemaakt om de ecologische voetafdruk te verkleinen, én aan de Rederscentrale.

Bron: Belga

Beeld: Departement Landbouw en Visserij

Volg VILT ook via