nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.09.2015 Vanthemsche: "Boerenbond hangt niet af van één persoon"

De avond na de aankondiging van zijn vertrek bij Boerenbond was uittredend voorzitter Piet Vanthemsche te gast in de studio van Terzake. Behalve dat het tijd was om iets anders te doen, speelde in de beslissing van Vanthemsche mee dat de opvolging (door ondervoorzitter Sonja De Becker, nvdr.) goed voorbereid is. “Aan de top van organisaties heb je vernieuwing nodig, nieuwe mensen met nieuwe ideeën. Boerenbond hangt niet af van één persoon, het is een netwerk van medewerkers en boeren-bestuurders”, zo verklaart hij. Tot 1 december wil Piet Vanthemsche vol overgave voorzitter van Boerenbond zijn zodat hij ook in de tv-studio niet verklapte hoe zijn professionele toekomst er uit ziet.

Wat gaat Piet Vanthemsche na 1 december doen? Met die vraag werd de aflevering van Terzake door de openbare omroep aangekondigd, maar daarover hulde Vanthemsche zich in stilzwijgen. Pas op 1 december mag de buitenwereld het weten, op de dag dat hij het voorzitterschap van Boerenbond overdraagt aan huidig ondervoorzitter Sonja De Becker.

De landbouwsector gaat door een moeilijke periode. Dat is ook Terzake-presentatrice Annelies Beck niet ontgaan. Zij herinnert aan de boerenprotesten tijdens de Vlaamse wielerklassiekers. Nu Vanthemsche op vertrekken staat, wil ze van hem weten of hij nog een toekomst voor landbouw in Vlaanderen ziet.

“De manifestaties van de boeren zijn een uiting van diepe frustratie, niet alleen over de economisch slechte conjunctuur maar ook over het gebrek aan rechtszekerheid en ruimte om te ondernemen. Dat komt vaak neer op het conflict tussen landbouw en natuur.” Om dat ooit op te lossen, “een noodzaak”, heb je volgens Vanthemsche twee verstandige middenveldorganisaties nodig die elkaar vinden en een gedeelde oplossing aanreiken aan de politiek.

Herbekijk Terzake.
 

Bron: Terzake

Volg VILT ook via