nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.07.2016 Vanthemsche gaat bemiddelen rond onverdoofd slachten

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft gewezen Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche aangesteld als bemiddelaar voor de dialoog met de verschillende geloofsgemeenschappen in het dossier van het onverdoofd slachten. Vanthemsche moet het pad effenen naar de invoering van een algemeen verbod op het onverdoofd slachten van schapen en andere dieren. Weyts en andere voorstanders van zo’n verbod kregen enkele weken geleden een fikse opdoffer van de Raad van State. Die oordeelde namelijk in een advies dat een algemeen verbod op onverdoofd slachten botst op de godsdienstvrijheid.

Het dossier onverdoofd slachten zit muurvast. Om de zaak te ontzenuwen, duidt minister Ben Weyts een bemiddelaar aan in de persoon van Piet Vanthemsche. De voormalige Boerenbondvoorzitter en FAVV-topman is medeauteur van een studie over (on)bedwelmd slachten in opdracht van de Nederlandse overheid. “Hij kent de vleessector en de bestaande wetenschappelijke inzichten”, zegt Weyts. Vanthemsche moet water en vuur verzoenen, maar heeft daar ervaring mee. Zo bracht hij in het verleden al Boerenbond op één lijn met dierenrechtenorganisatie GAIA om de konijnen uit hun kooien te bevrijden en diervriendelijker te huisvesten. “Vanthemsche heeft een sterke reputatie opgebouwd van onafhankelijkheid, autoriteit en degelijkheid”, verzekert Weyts

In de krant wordt een lijstje gemaakt van de uitdagingen waar Vanthemsche eerder voor stond. Als kabinetschef Landbouw kreeg hij te maken met de dioxinecrisis. In 2002 moest hij als hoofd van het nieuwe Voedselagentschap de voedselveiligheid onder controle krijgen. In 2005 werd hij aangeduid als commissaris om de vogelgriep aan te pakken. In 2006 valt de keuze op Vanthemsche toen beslist werd dat er een agentschap moet komen om geneesmiddelen beter te controleren. Bij Boerenbond werd hij eerst ondervoorzitter en dan voorzitter. Na zijn afzwaaien bij de landbouworganisatie wordt hij door de Vlaamse Visveiling gevraagd als voorzitter, net als bij het Wit-Gele Kruis.

Bron: Belga / De Standaard

Volg VILT ook via