nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.09.2016 Varkenshouderij kruipt langzaam uit dal

De varkenshouderij heeft een langdurige crisisperiode achter de rug , maar sinds mei gaat het stilaan beter met de sector. De crisis heeft er voor gezorgd dat het aanbod gedaald is, en tegelijkertijd trok ook de export buiten de EU fors aan. Toch is het nog te vroeg om victorie te kraaien, schrijft Boerenbond in zijn ledenblad.

Vanaf het najaar van 2014 gingen de varkensprijzen door een diep dal. Dit was grotendeels te wijten aan het verlies van Rusland als afzetmarkt. Vooral de zeugenhouderij werd zwaar getroffen. De sector paste zich aan en het aanbod van vleesvarkens begon te dalen. Vooral Duitsland, de belangrijkste varkensproducent van de EU, was toonaangevend in dit proces.

Sinds april zien we ook bij ons een duidelijke daling van het aantal slachtingen: in de eerste zes maanden van dit jaar werden 4,27 procent minder varkens geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. En toch is dit niet voor heel Europa het geval. Onder andere Polen en Spanje bleven nog steeds meer varkens slachten, waardoor het aanbod in de EU nog steeg. Momenteel is er wel een daling te merken in het aantal geslachte varkens binnen de EU. Een daling die zich in de herfst zal doorzetten. De verbeterde marktsituatie is dus niet de enige reden voor de daling van het aanbod.

Het is vooral China dat er voor zorgt dat de vraag naar ons varkensvlees stijgt en de markt herleeft. De eerste zes maanden van dit jaar verdubbelde de Europese export naar China tot 1.163515 ton. Door de hogere prijs in Europa is onze exportpositie momenteel wel wat moeilijker ten opzichte van de Amerikanen, maar ons varkensvlees blijft erg gegeerd in China.

In het exportverhaal valt op dat de Belgische export van varkensvlees naar derde landen in de eerste jaarhelft met 27,9 procent gestegen is. Daarmee blijven we onder het Europese gemiddelde, dat een stijging laat zien van 43,8 procent. De export naar China blijft een constante voor volgend jaar, en het ziet er dus naar uit dat de varkenshouderij weer op adem kan komen. Maar Boerenbond benadrukt dat teveel vertrouwen op één afzetmarkt gevaarlijk kan zijn. Bovendien herinnert ze eraan dat er niets veranderd is aan de structuur van de varkenssector, en actieplannen voor verbetering dus niet op de achtergrond mogen verdwijnen nu het iets beter lijkt te gaan met de prijzen.

Bron: Boerenbond

Volg VILT ook via