nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.11.2015 Varkenshoudster gunt via sociale media kijk in de stal

Nadat Bart Vergote als eerste Vlaamse ‘twitterboer’ de spits afbeet, is het deze week de beurt aan Els Vermeulen uit Schore. Net zoals Bart houdt zij varkens. Nog voor ze zich inschreef voor de actie @Boerburgertweet hield ze haar volgers op Twitter dagelijks op de hoogte van de werkzaamheden in de stal. Nu ze dit voor een groter publiek mag doen, druipt het enthousiasme er om halfzes ‘s morgens al af. Het initiatief @Boerburgertweet is in Nederland ontstaan en wil de burger dichter bij de boer brengen, en andersom. Dankzij een handvol Vlaamse landbouwers die erg actief zijn op de sociale media krijgt het een verlengstuk in ons land.

Varkenshoudster Els Vermeulen uit Schore is de eerste Belgische boerin die met burgers gaat communiceren via sociale media. Via Twitter (@Boerburgertweet) gunt zij buitenstaanders een week lang een kijkje in de stal en op de boerenstiel. Ook op Facebook kan je haar exploten volgen. Van een job buitenshuis en “sporadisch even de sfeer in de stal opsnuiven” rolde zij eerst deeltijds en sinds drie jaar voltijds in de boerenstiel.

Els maakt deel uit van een collectief Nederlandse en Belgische boeren dat onder de naam @Boerburgertweet op een open en eerlijke manier willen laten zien wat zij doen op hun erf. De betrokken landbouwers willen graag een transparante dialoog met de burger. Door de grote diversiteit onder de ‘twitterboeren’ krijgt de burger een breed beeld van de landbouwsector.

Els heeft op haar persoonlijke Twitter-account al bewezen dat ze graag open communiceert over het werk en leven op een varkensbedrijf. Wij zagen de voorbije weken en maanden een stroom vertederende biggenfoto’s voorbijkomen, afgewisseld met beelden van het minder aangename schoonmaakwerk in de stal.

De eerste dag dat zij de collectieve account @Boerburgertweet beheert, heeft veel weg van een spoedcursus zeugenhouderij. Je leert onder meer dat de zeugen geïnsemineerd worden met sperma dat bij een KI-centrum wordt aangekocht, de ‘zoekbeer’ de zeugen alleen bronstig maakt zonder tot de daad over te gaan, de zeugen gescand worden op dracht, enz. 

In de 15 weken dat het initiatief nu loopt, verzamelde @boerburgertweet 3.500 volgers op Twitter en 3.800 likes op Facebook. De bedenker is de Nederlandse Caroline van der Plas. Zij hoopt met @Boerburgertweet mee te helpen aan een positief imago van de landbouwsector. “Door open en eerlijk te laten zien wat je doet, creëer je begrip, maatschappelijke waardering en maatschappelijke acceptatie. En minstens zo belangrijk: boeren krijgen door het rechtstreeks contact ook beter inzicht in de vragen en wensen van burgers”, aldus van der Plas.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Els Vermeulen

Volg VILT ook via