nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.03.2019 Varkenspest zorgt voor schaalvergroting in Rusland

De Afrikaanse varkenspest versnelt de schaalvergroting in de Russische varkenshouderij, poneert het vakblad Boerderij. Nog niet zo lang geleden waren kleine boeren en kleine familiebedrijven de belangrijkste varkensvleesproducenten in Rusland, maar de Afrikaanse varkenspest heeft ervoor gezorgd dat die versneld plaats moeten ruimen voor grootschalige, geïntegreerde varkensbedrijven. Dat komt vooral omdat de kleine bedrijven er niet in slagen een nieuwe start te maken wanneer ze getroffen worden door de varkenspest.

In 2005 bedroeg de Russische varkensvleesproductie bij kleine landbouwbedrijfjes 1,1 miljoen ton geslacht gewicht. Volgens schattingen van de Nationale unie van varkensvleesproducten (NSS) bedraagt het volume van deze bedrijven over vijf jaar zo’n 200.000 tot 250.000 ton. Tegelijk groeien de grootschalige varkensbedrijven in Rusland als kool. Deze bedrijven zijn modern en draaien technisch behoorlijk goed. De belangrijkste oorzaak van deze evolutie lijkt de Afrikaanse varkenspest te zijn.

De kleinschalige bedrijven zijn niet of nauwelijks gewapend tegen het varkenspestvirus en na een uitbraak komen deze bedrijfjes niet toe aan een herstart. Dat gebeurt enerzijds omdat ze het niet aandurven en anderzijds omdat de veterinaire dienst in Rusland het niet toelaat om te voorkomen dat ze op termijn andere varkensbedrijven kunnen besmetten. Het is niet zo dat grote varkensbedrijven gevrijwaard blijven van het virus, maar ze blijken in staat om de draad na een uitbraak weer op te pakken. Ze investeren in bioveiligheid en groeien verder door.

Deze evolutie zorgt ervoor dat de ‘industriële’ varkensproductie een steeds grotere rol gaat spelen in Rusland. Over de eerste drie kwartalen van 2018 groeide de productie op dit type bedrijven met bijna tien procent, tot 2,31 miljoen ton geslacht gewicht. De NSS in Rusland schat dat de varkensvleesproductie op de grote bedrijven over heel 2018 met zo’n 300.000 ton is gegroeid.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via