nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.03.2019 Varkenssector mee met vorstenpaar naar Zuid-Korea

De varkenssector pleit er naar aanleiding van het staatsbezoek aan Zuid-Korea voor dat de Koreaanse autoriteiten het principe van regionalisering hanteren bij hun importverbod op varkensvlees omwille van de Afrikaanse varkenspest. De sector, die zeer goed vertegenwoordigd is in de delegatie, wil dus dat Zuid-Korea geen algemeen importverbod op Belgisch varkensvlees meer handhaaft en wijst erop dat enkel de provincie Luxemburg getroffen is. Bovendien zijn alleen wilde zwijnen besmet. Het Voedselagentschap treedt hierover in overleg met zijn Zuid-Koreaanse evenknie. Op de laatste dag van het staatsbezoek vindt een charmeoffensief plaats. Het vorstenpaar tekent dan present voor een degustatie van Belgisch varkensvlees, meer bepaald van buikspek dat zeer geliefd is in Zuid-Korea.

Zuid-Korea sloot na het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest de grenzen voor Belgisch varkensvlees. Zo willen ze ten allen tijde vermijden dat het virus ook bij hen uitbreekt. Maar de ziekte treft enkel everzwijnen en dus geen varkens en is niet gevaarlijk voor de mensen, klinkt het in de sector. "De onderhandelingen verlopen zeer moeilijk", zegt Gert Van Causenbroeck, exportmanager bij VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. De schrik zit er bij de Zuid-Koreanen volgens hem goed in dat het virus ook bij hen opduikt, en de varkenspest is ook in opmars in China.

"We blijven diplomatieke druk uitoefenen en leggen uit dat probleem zich maar stelt in één regio: de provincie Luxemburg in Wallonië", zegt CEO Luc De Lille van Slachthuis De Coster, "terwijl 93 procent van de varkensbedrijven zich bevindt in Vlaanderen." Volgens hem kan Luxemburg in quarantaine geplaatst worden, zonder dat de productie buiten het getroffen gebied gehinderd wordt door een importverbod. De sector wijst er bovendien op dat in ons land geen varkensbedrijven getroffen zijn, in tegenstelling tot in China.

Zes varkensvleesexporteurs (Agrofood, Belgian Pork Group, Delavi, Jademo, Locks en slachthuis De Coster) reizen mee in het zog van het vorstenpaar, samen met het Belgian Meat Office van VLAM. Vanaf donderdag, meteen ook de laatste dag van het vierdaagse staatsbezoek aan hoofdstad Seoel, is ook het Voedselagentschap ter plaatse. Vrijdag is een vergadering gepland tussen het FAVV en zijn Zuid-Koreaanse evenknie.

Van de export van Belgisch varkensvlees naar landen buiten Europa gaat in volume 10 procent naar Zuid-Korea. Toegespitst op buikspek loopt dit percentage zelfs op tot 50 procent. Het wordt hoofdzakelijk diepgevroren in containers over zee getransporteerd. Het belang van Zuid-Korea als afzetmarkt laat zich volgens Joris Coenen, die meereist namens het Belgian Meat Office, niet overschatten: "Belgische varkens zijn wat zwaarder wanneer ze geslacht worden en dat maakt hun buikspek zo geliefd hier. Specifiek voor dit deel van een varkenskarkas kan je op de Zuid-Koreaanse markt betere prijzen realiseren dan op de Europese markt. Het verlies van deze afzetmarkt laat zich daarom niet zomaar opvangen." Dat blijkt ook wanneer het aandeel van Zuid-Korea in de verre export in waarde (24,3%) uitgedrukt wordt. Voor bevroren varkensvlees, inclusief het zogenaamde vijfde kwartier maar exclusief vleeswaren, is het daarmee een grotere afzetmarkt dan China en Hong Kong.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via