nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.01.2019 Varkensslachthuis in Tielt beschermd tegen schuldeisers

De krant De Tijd meldt dat slachthuis Debra uit Tielt bescherming vroeg en kreeg tegen zijn schuldeisers. Na de verschijning van undercoverbeelden die mishandeling van varkens aan het licht brachten, verloor het bedrijf klanten. Door de economische malaise als gevolg van Afrikaanse varkenspest verslechterde de situatie nog. “Via een gerechtelijk akkoord werken we aan een reorganisatie”, zegt CEO en eigenaar Thomas De Roover-De Brauwer. Tegen maart moet hij een nieuw businessplan uitwerken. Nadien beslist de rechter of het bedrijf voort kan. Stilaan rijst de vraag waar de Vlaamse varkens nog geslacht kunnen worden nu het slachthuis in Tielt economisch niet voort kan en het fonkelnieuwe slachthuis in Oevel in een vergunningsstrijd is verwikkeld.

In maart vorig jaar sloot minister van Dierenwelzijn Ben Weyts het varkensslachthuis in Tielt (West-Vlaanderen) nadat was gebleken dat er dieren werden mishandeld. Op stiekem gefilmde beelden van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights was te zien hoe varkens geschopt en geslagen werden. Gewonde dieren werden aan de oren voortgetrokken. Bovendien sneden Debra-werknemers de keel van een aantal varkens door zonder dat die verdoofd waren en dat is niet toegelaten. De bedrijfsleiding erkende de wanpraktijken en stelde met de hulp van experten in dierenwelzijn een actieplan op. In september 2017, ongeveer een half jaar na de undercoverbeelden en de bedrijfssluiting, kon het grote publiek met eigen ogen de verbeterde situatie verifiëren.

De Roover-De Brauwer zei toen dat het bedrijf zeer ver wil gaan om het vertrouwen van afnemers en terug te winnen. “We hopen op een tweede kans”, klonk het. Maar het kwaad was blijkbaar al geschied. Veel klanten waren definitief afgehaakt, onder andere een belangrijke klant als supermarktketen Delhaize. Midden dit jaar kreeg het bedrijf een tweede klap. Door een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de Ardennen boycotten heel wat landen Belgisch varkensvlees. “Daarom sloten we in oktober onze vleesversnijderij en moesten we heel wat personeel tijdelijk werkloos maken”, vertelt de CEO in De Tijd.

Het nieuws kwam extra ongelegen omdat Debra eind 2016 het Waregemse slachthuis Goossens had overgenomen. “De kosten stegen daardoor, maar het was de bedoeling dat goed te maken door meer varkens te slachten. Zover kwam het niet, na het uitlekken van de clandestien gefilmde beelden.” In 2018 boekte Debra zo'n 125 miljoen euro omzet. “Dat is evenveel als in 2017, ondanks de overname.” Het bedrijf stelt 100 mensen rechtstreeks tewerk. “Het is niet de bedoeling mensen te ontslaan”, zegt De Roover-De Brauwer. De jongste maanden zijn er wel medewerkers spontaan vertrokken.

Als onderneming in moeilijkheden kan Debra beroep doen op de wet op de continuïteit van de ondernemingen, afgekort WCO. Door tijdelijk bescherming tegen schuldeisers te verlenen, geeft deze wet een bedrijf de kans om via een reorganisatie uit de schulden te geraken. De handelsrechtbank stemt maar in met een reorganisatie indien het voortbestaan van een bedrijf werkelijk bedreigd wordt en er een oplossing mogelijk is voor het (gedeeltelijk) behoud van de economische activiteit. Door de start van de gerechtelijke reorganisatie geniet Debra bescherming tegen schuldeisers. Het gaat onder meer om varkenshouders of -handelaars die dieren leverden waarvoor zij nog niet vergoed werden. Tenzij het slachthuis dat alsnog vrijwillig zou doen, hoeven zij nu tijdelijk niet betaald te worden.

Een faillissement kan zo mogelijk vermeden worden. Om de steun van de handelsrechtbank te krijgen, moet het door de bedrijfsleiding voorgestelde reorganisatieplan groen licht krijgen van meer dan de helft van de schuldeisers, en dat zowel op naam als in bedrag. Namens het Algemeen Boerensyndicaat reageert varkenshouder Bart Vergote op de financiële problemen bij één van Vlaanderens grootste varkensslachthuizen: “De situatie lijkt heel penibel. Na de uitbraak van varkenspest was de malaise in Tielt compleet. Er worden enkel nog varkens op afroep geslacht, maar een bedrijf geraakt financieel dieper en dieper in de put als de productiecapaciteit ver onderbenut blijft. Vergelijk het met een varkensstal voor 1.000 dieren waar er maar 300 in gehouden worden.”

Als onafhankelijk varkenshouder zou Vergote het een heel spijtige zaak vinden indien Debra Group overkop gaat. “Het slachthuis heeft niet alleen een grote capaciteit (na de fusie met Groep Goossens uit Waregem werd gemikt op twee miljoen varkens per jaar, nvdr.), maar is ook enig in zijn soort omdat het niet verbonden is aan een voederfabrikant of belangenorganisatie. Bovendien is er na de problemen in 2017 op de slachtvloer zwaar geïnvesteerd in dierenwelzijn.”

Op de vraag of er in 2019 voldoende slachthuizen operationeel blijven in Vlaanderen om bijna 12 miljoen varkens te slachten, houdt Vergote er de moed in: “Ondanks de vergunningsperikelen bij Sus Campinae in Oevel kan ik mij niet voorstellen dat het jongste en meest moderne slachthuis van Vlaanderen de productie zou moeten staken. Wat Debra in Tielt betreft, hoop ik op het beste en vrees ik het ergste. In dat laatste geval kan het bijna niet anders dan dat er zich een overnemer aandient. Mocht het gebeuren dat er zowel in Tielt als in Oevel tijdelijk geen varkens geslacht kunnen worden, dan moet het overtal aan varkens ergens zijn weg vinden. Is het niet naar de slachthuizen van de Belgian Pork Group, dan moeten de Vlaamse varkens desnoods naar een slachthuis in Duitsland gevoerd worden.”

Bron: De Tijd / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via