Vautmans wil GAS-boetes voor laksheid bacterievuur

In de nieuwe Europese plantenverordening, die eind vorig jaar in werking trad, wordt bacterievuur niet langer beschouwd als quarantaineziekte. Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) betreurt die beslissing en roept op om op alle niveaus te blijven strijden tegen een verdere verspreiding van de ziekte. “De ziekte richt niet alleen grote schade aan, maar brengt ook onze export naar derde landen zoals China in gevaar aangezien zij enkel peren willen invoeren die geteeld worden in een bacterievuurvrije zone”, aldus Vautmans.
9 januari 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
In de nieuwe Europese plantenverordening, die eind vorig jaar in werking trad, wordt bacterievuur niet langer beschouwd als quarantaineziekte. Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) betreurt die beslissing en roept op om op alle niveaus te blijven strijden tegen een verdere verspreiding van de ziekte.“De ziekte richt niet alleen grote schade aan, maar brengt ook onze export naar derde landen zoals China in gevaar aangezien zij enkel peren willen invoeren die geteeld worden in een bacterievuurvrije zone”, aldus Vautmans.
Bacterievuur is ook wel gekend als ‘perenvuur’. De ziekte treft onder andere peren, meidoorns, appels, lijster- en jeneverbessen is goed te herkennen omdat de bloesems, bladeren en takken bruinzwart worden, verdorren en afsterven. De plantenziekte kan onder gunstige omstandigheden snel uitgroeien tot een epidemie. Sinds de jaren 80 zijn particulieren, boeren en fruittelers verplicht om bacterievuur te bestrijden.
Daar heeft het Europees Parlement met een nieuwe wet een einde aan gemaakt. Bacterievuur is volgens de EU al zo wijd verspreid in Europa dat de quarantainemaatregelen geen zin meer hebben.
 
Volgens Vautmans is het belangrijk om alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de gevolgen van bacterievuur voor de export beperkt zullen blijven. “Ik heb daarover al nieuwe schriftelijke vragen gesteld aan de nieuwe Commissarissen voor Gezondheid en Voedselveiligheid Kyriakides en Landbouw Wojciechowski”, vertelt ze. “Concreet wil ik van hen weten of en hoe deze Europese beslissing gevolgen heeft voor de export van ons excellent fruit naar derde landen.”
 
Wanneer dit het geval is, moet Europa zijn maatregelen onmiddellijk bijsturen, vindt ze. “Het kan niet zijn dat onze telers niet meer kunnen exporteren omwille van de schrapping van bacterievuur als quarantaineziekte.”
 
De schrapping van bacterievuur uit de Europese lijst van quarantaineziektes wil niet zeggen dat de verspreiding van de ziekte niet zal tegengaan worden. Dat kan niet alleen op Europees, federaal of Vlaams niveau. Ook lokaal kunnen eigenaars, huurders of beheerders van terreinen met perenbomen met een GAS-boete bestraft worden die de verdere verspreiding van plaagziektes zoals bacterievuur niet tegengaan. Dat is nu al het geval in de politiezone Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken. “Ik roep daarom alle gemeentebesturen op om ons voorbeeld te volgen en soortgelijke maatregelen op te nemen in hun GAS-reglement”, besluit Vautmans.
 
Ook in de politiezone Midow in West-Vlaanderen is een meldingsplicht ingevoerd voor wie planten in zijn tuin heeft die besmet zijn met bacterievuur. Wie dit niet meldt, kan een GAS-boete krijgen. Die maatregel is er gekomen op initiatief van Dentergems gemeenteraadslid Lennart Vanquickenborne.  “Als inwoners niet meer verplicht zijn perenvuur te melden, kan dit grote financiële gevolgen hebben voor de telers, tot tienduizenden euro’s per perceel”, vertelt Vanquickenborne aan Het Laatste Nieuws. “Daarom heb ik voorgesteld om het politiereglement aan te passen, waardoor particulieren kunnen verplicht worden zieke planten in te snoeien of bij zware aantasting te verwijderen. Daarnaast moeten ze ook verplicht worden om alle meidoornhagen tussen 1 november en 1 maart te scheren. Wie dit niet doet, riskeert een GAS-boete.” Deze maatregel geldt in alle gemeenten die lid zijn van de politiezone Midow: Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke. “Het doel is niet te sanctioneren, maar onze fruittelers te beschermen.”

Bron: Eigen verslaggeving, HLN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek