nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.12.2018 VBO: "Wees verantwoordelijk politici"

De brexit, mondiale handelsspanningen en het Italiaanse begrotingstekort dreigen de komende maanden voor een "dichte mist" te zorgen voor de Belgische economie. Daar waarschuwt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) voor. In het slechtste geval dreigt dat de economische groei in ons land volgend jaar tot nul te herleiden. Vandaar een oproep van het VBO aan de politieke partijen in ons land: wees verantwoordelijk. De vraagtekens rond de federale regering en eventuele vervroegde verkiezingen kan het bedrijfsleven missen als kiespijn.

De halfjaarlijkse ondervraging door het VBO van zijn leden bevestigt dat het economisch allemaal wat minder is. Bedrijven kijken vooral onzeker uit naar de toekomst. "Er zijn meer sectoren pessimistisch voor het komende halfjaar dan optimistisch", aldus Edward Roosens, hoofdeconoom van het VBO. "Dramatisch is het allemaal niet, maar er zijn meer onzekerheden dan zes of twaalf maanden geleden."

Kopbreker één voor de bedrijven is een harde brexit. Dat zou de Belgische economie op termijn 2,4 procent van het bbp kosten, waarvan 1 procent al in het eerste jaar. "Een harde brexit is een enorm risico. Het zou viermaal zwaarder wegen dan een zachte brexit", legt Roosens uit. Andere risico's zijn toenemende mondiale handelsspanningen en een clash tussen de commissie en Rome over de Italiaanse begroting.

Indien die risico's in goede banen worden geleid, zit er voor 2019 toch nog een economische groei in van 1,5 à 1,75 procent. Het VBO geeft dat scenario 40 procent kans. Indien het tot een harde brexit komt, zal dat de Belgische economie een procentpunt groei kosten en voorspelt het VBO een economische groei van 0,5 à 1 procent in 2019. Kans hierop: 40 procent. Een laatste scenario - 20 procent kans - is een harde brexit gecombineerd met stijgende handelsspanningen en een Italiaanse begrotingscrisis. Dat zou de economische groei in 2019 herleiden tot 0 à 0,5 procent, vreest het VBO.

Beduidend meer sectoren (28% ten opzichte van minder dan 10% in mei) gaan uit van een daling van de werkgelegenheid in de komende zes maanden. In zo'n onzekere tijden is stabiliteit nodig. "De groei is fragiel. Daarom is er verantwoordelijkgheid nodig", roept VBO-topman Pieter Timmermans de politieke partijen op. "Zorg dat er kan geregeerd worden bij een brexit, bij begrotingsperikelen in Italië. In die context is het belangrijk dat de regering standhoudt en alle belangrijke dossiers die nog op de plank liggen afwerkt”, aldus Timmermans.

De werkgeversorganisatie vraagt concreet om enkel dossiers "die op een meter van de finish zijn", zoals de jobdeal of het mobiliteitsdossier, in januari te stemmen. Urgente dossiers die nog opduiken, zoals een mogelijk energietekort en douaneperikelen door de brexit, moet Michel II oplossen door in het parlement een meerderheid te zoeken. Waar het VBO niet op zit te wachten, zijn vervroegde verkiezingen. Dat dreigt anti-stemmen uit te lokken. Timmermans: "Het is het parlement dat zal beslissen. Maar ik denk dat niemand uit is op vervroegde verkiezingen."

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Fonis - morguefile.com

Volg VILT ook via