nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.03.2018 VCM inspireert tot deelname aan Ivan Tolpe Prijs

Als eerbetoon aan wijlen Ivan Tolpe, varkenshouder en pionier in mestverwerking, lanceerde het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) in 2015 de Ivan Tolpe Prijs. Vorig jaar won een Duits onderzoekscentrum met een totaaloplossing voor nutriëntenrecuperatie uit mest en digestaat. Het winnen van de Ivan Tolpe Prijs gaf de projectpartners meer zelfvertrouwen en de zekerheid dat er een markt is voor hun concept. Inmiddels hebben ze de technologie verkocht aan Suez, een reus in waterzuivering en afvalverwerking. Voor de derde editie van de Ivan Tolpe Prijs is VCM op zoek naar soortgelijke innovatieve ideeën en projecten die een bijdrage kunnen leveren aan veelbelovende mestverwerkingstechnieken.

Met de Ivan Tolpe Prijs wil VCM veelbelovende technieken helpen ontwikkelen zodat Vlaanderen een voortrekkersrol kan blijven spelen inzake mestverwerking. Vorig jaar was de eer, de aandacht en de geldprijs van 2.000 euro weggelegd voor het BioEcoSim-concept van het Duits onderzoekscentrum Fraunhofer IGB. Zeer interessant in de Vlaamse context van strenge bemestingsnormen is dat de techniek de scheiding van fosfor en organische stof uit mest mogelijk maakt. Veehouders verlost het van hun mestoverschot terwijl akkerbouwers er een kwalitatieve organische meststof aan overhouden die de bodem verbetert. De afgescheiden fosfaatzouten kunnen geëxporteerd worden naar regio’s met een fosfaattekort, of kunnen afgezet worden naar de minerale meststoffenindustrie. 

Na ontvangst van de Ivan Tolpe Prijs zijn de projectpartners gestart met het bouwen van een mobiele eenheid voor fosforrecuperatie uit mest. De pilootinstallatie van het BioEcoSim-project werd opgeschaald tot een mobiele installatie die 1 kubieke meter mest per uur kon verwerken. Met een mobiele opstelling van twee zeecontainers werd de techniek op verschillende plaatsen gedemonstreerd, alsook geoptimaliseerd voor verschillende mestsoorten. Ondertussen hebben de onderzoekers de technologie verkocht aan Suez, die tegen eind dit jaar de opschaling klaar wil hebben om nutriënten uit mest te kunnen recuperen. Als locatie voor de mestverwerkingsinstallatie is gekozen voor Noord-Duitsland, dicht tegen de Nederlandse grens want ook onze Noorderburen kampen met een mestoverschot.

Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking wil met dit voorbeeld anderen inspireren om deel te nemen aan de Ivan Tolpe Prijs. De wedstrijd kan veelbelovende mestverwerkingstechnieken een duwtje in de rug geven, niet alleen via de geldprijs van 2.000 euro maar ook door de ruchtbaarheid die aan het verkozen idee gegeven wordt. Tijdens het congres ManuREsource, dat vorig jaar plaatsvond in Eindhoven (Nederland), waren drie genomineerden van de tweede editie van de Ivan Tolpe Prijs aanwezig. Ze stelden de recente ontwikkelingen van hun project voor aan een publiek van 230 experten in mestverwerking.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VCM

Volg VILT ook via