nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.01.2019 Veel vinken geteld, maar ook veel kauwen gespot

Voor het eerst sinds 2013 is de vink de meest getelde vogel in Vlaamse tuinen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het ‘Grote Vogeltelweekend’ van Natuurpunt. Het feit dat de vink deze keer het lijstje aanvoert, heeft wellicht te maken met de korte winterprik van de voorbije week. De kauw staat op nummer twee, de huismus op drie. Uit de vogeltelling van Natuurpunt blijkt dat er veel kauwen zijn. In Antwerpen is het dit jaar de meest voorkomende vogel. “Hun aantal zal vanzelf wel weer afnemen door de natuurlijke schommelingen van een soort”, zegt Gerald Driessens, expert bij Natuurpunt.

Afgelopen weekend hebben meer dan 33.500 mensen in ruim 17.500 tuinen en 218 speelplaatsen meer dan een half miljoen vogels geteld tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Daarmee werd het een recordeditie van het telweekend, ondanks het mindere weer. Uit de eerste resultaten blijkt dat de vink, voor het eerst sinds 2013, de meest getelde vogel in Vlaamse tuinen is.

De winnaar van vorig jaar, de koolmees, zakt weg naar een vierde plek. De huismus zakt van twee naar drie. En de kauw gaat erop vooruit van drie naar twee. Nummer vijf, de houtduif, volgt op ruime afstand. Net als vorig jaar staat de merel pas op de 8ste plaats in de lijst. Slechts in 72 procent van alle onderzochte tuinen wordt een merel gezien. In 2016 was dat nog het geval in 91 procent van de tuinen. Het toont hoe groot de impact is van het usutuvirus, een ziekte die merels treft, zegt Natuurpunt.

"Voor de opvallend goede prestatie van de vink zien we twee mogelijke verklaringen", zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. "De korte winterprik en sneeuw van vorige week heeft de schuwere vogels, die doorgaans hun voedsel vinden in het bos, massaal naar tuinen gelokt waar gevoederd werd. Bovendien verplaatsen vinken zich vaak in grote groepen. Wie vinken heeft in z'n tuin, ziet vaak grote aantallen." Ook de Groenling, een andere vinkachtige, is dit jaar opvallend goed vertegenwoordigd in de tuinen.

Ze krijgen de opmerking bij Natuurpunt voortdurend te horen: dat er te veel kauwen zijn. Er zijn er ook veel, blijkt nu uit de vogeltelling. In Antwerpen is het dit jaar de meest voorkomende vogel. “De kauw is een intelligente vogel die zich goed aanpast aan verstedelijkte omgevingen”, zegt Gerald Driessens. “Je ziet ze soms in grote groepen die van die snelle speelvluchten maken. Ze communiceren goed en leiden mekaar naar plekken waar er eten te vinden is.”

Kauwen zijn volgens Driessens geen schadelijke vogels. “Toch horen we vaak de opmerking dat er te veel zouden zijn. Het is wel typisch dat de grotere kraaiachtigen irritatie opwekken. Op het platteland zouden ze oogsten aanvreten en ze zouden kleinere vogels en hun jongen belagen. Dat laatste klopt voor eksters en kraaien, kauwen doen dat amper. Er zijn er nu veel, maar dat aantal zal vanzelf wel weer afnemen door de natuurlijke schommelingen van een soort.”

Bron: Belga / De Standaard

Volg VILT ook via