nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.09.2019 Veel volk en veel zon op 32e editie van Werktuigendagen

Onder een stralende hemel vond afgelopen weekend de 32ste editie van de Werktuigendagen in Oudenaarde plaats. Bijna 70.000 bezoekers kwamen naar het 120 hectare grote terrein afgezakt om kennis te maken met de meest moderne en hoogtechnologische machines. “Deze beurs toont aan dat landbouw een hoogtechnologische sector is waar innovatie centraal staat”, sprak vice-premier Alexander De Croo bij de officiële opening. “ Wie denkt dat de toekomst van de voedselvoorziening 50 jaar achter ons ligt, is verkeerd. Oplossingen kunnen enkel gevonden worden door vooruit te denken.”

Vlaams minister van Landbouw, Natuur en Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) kon wegens de lopende regeringsonderhandelingen niet aanwezig zijn op de opening van de Werktuigendagen. Alexander De Croo was wel van de partij voor dit grootse landbouwevenement dat bij manier van spreken doorgaat in zijn achtertuin. Hij had voor de gelegenheid ook zijn zoon meegebracht. “Ik ben heel blij dat hij samen met mij kan ontdekken hoeveel knowhow en technologie er vandaag in de landbouw nodig is”, aldus De Croo.

“Landbouw wordt nog veel te weinig benaderd als een economische sector”, meent De Croo. “Heel vaak wordt de sector gezien als een probleem, terwijl landbouw minstens een deel van de oplossing is op vele uitdagingen van vandaag: klimaat, voedselvoorziening, vergroening, enz.” Voor de vice-premier zullen de oplossingen voor die uitdagingen niet gevonden worden in het verleden, maar wel door naar de toekomst te kijken en vooruit te denken. “De landbouw bewijst dat technologie en natuur te verzoenen zijn. Wielertoeristen, wandelaars,… iedereen kan in de Vlaamse Ardennen genieten van dat resultaat.” De Croo wees er tot slot op dat een economische activiteit nodig is om een streek in stand te houden.

Beursvoorzitter Georges Van Keerberghen toonde zich ontzettend fier met het programma dat de Werktuigendagen dit jaar mocht voorleggen. “Met onze vijf themademonstraties zetten we deze editie volop in op voorlichting. Vorig jaar hadden we voor het eerst een vergelijkende demo voor het onderwerken van groenbemesters. Dat was een groot succes en we hebben besloten op hetzelfde elan voort te gaan”, stak beursvoorzitter Georges Van Keerberghen van wal. De demonstraties behandelden telkens een actueel thema: getrokken spuittoestellen, onderhoud van 1-meterstroken, mechanische onkruidbestrijding, irrigatie en het onderwerken van maïsstro. Daarnaast was er ook speciale aandacht voor de teelt van soja.

Onder meer de demonstratie mechanische onkruidbestrijding wist heel wat mensen te trekken. Deze manier van onkruidbeheersing is niet alleen weggelegd voor de biologische land- en tuinbouwers. Ook gangbare landbouwers tonen meer en meer interesse, onder meer door de maatschappelijke druk die op gewasbeschermingsmiddelen wordt gelegd. Onder meer een volautomatische robotwiedeg gooide hoge ogen bij de bezoekers. In een afgesloten omgeving zoals een serre wordt de robotwiedeg al gebruikt. Voor vollegrondsteelten zit de robot nog in een testfase, maar het is een kwestie van tijd vooraleer praktijktoepassingen mogelijk zullen zijn.

De Werktuigendagen kregen ook een primeur. Het Departement Landbouw en Visserij maakte bekend dat de brede weersverzekering eindelijk is goedgekeurd. Twee aanbieders van deze verzekering waren ook op de beurs aanwezig: KBC en Nuytten Verzekeringen. Zij kregen heel wat vragen over het private verzekeringssysteem dat op termijn een tussenkomst van het Rampenfonds moet vervangen. 

Na afloop van de beurs toonde beursmanager Gunther De Mey zich tevreden. “We blikken terug op een heel goede editie. Het bezoekersaantal ligt met 65.000 à 70.000 bezoekers in de lijn met de vorige editie en dat overtreft onze verwachtingen.” En ook van de standhouders mocht de beursorganisator heel wat positieve signalen ontvangen.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via