nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.08.2018 Veeprijs gedaald door droogte en Turkse crisis

Sinds de heropening van de veemarkt van Ciney begin augustus is de runderprijs gedaald met 10 tot 20 procent. Dat meldt de Waalse vlees- en veehandelaarsorganisatie Fédération nationale du commerce de bétail (FNCBV). Voor de Waalse boeren betekent dat een verlies van 100 tot 400 euro per rund, afhankelijk van de soort.

FNCBV wijt de daling aan een samenloop van factoren, zoals de droogte en de crisis van de Turkse lira. "We zien overal in Europa dat veehouders door de schaarste aan gras meer koeien laten slachten, zowel melk- als vleeskoeien. De toename van het aanbod op en de verzadiging van de markt hebben de prijzen naar beneden geduwd", zegt Benoît Cassart, secretaris-generaal van FNCBV.

En daar komt de negatieve impact van de crisis van de Turkse munt bovenop. Turkije is traditioneel een belangrijke importeur van Europees vlees, maar door de stevige devaluatie van de nationale munt de voorbije weken is het land gestopt met importeren. Hierdoor steeg de prijs van jonge stieren. Beide elementen komen voor FNCBV bovenop de negatieve impact in de nasleep van het schandaal rond het slachthuis Veviba in Bastenaken. Het schandaal besmeurde het imago van de hele Belgische rundvleessector waardoor ons land afzetmarkten verloor, aldus Cassart.

De daling van de runderprijs van 10 tot 20 procent komt volgens hem bovenop een daling in dezelfde grootteorde sinds twee jaar op de vleesmarkt. Dit brengt de leefbaarheid van de sector nog meer in het gedrang, stelt Cassart, die onder meer vraagt dat de verschillende beleidsniveau's hun bevoegdheden op elkaar afstemmen. Bovendien gaat de dalende runderprijs gepaard met stijgende kosten voor de veetelers. De droogte zorgt bijvoorbeeld voor minder gras, waardoor de boeren meer bietenpulp en andere restproducten van de voedingsindustrie moeten voederen.

Cassart vreest door al deze factoren dat tegen eind dit jaar vele Waalse rundveehouders in financiële problemen zullen zitten.

Bron: Belga

Volg VILT ook via