nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.08.2019 Veganisme wordt nu ook trend in financiële wereld

Het veganisme heeft nu ook de financiële markten bereikt. In september zal het eerste beleggingsfonds op veganistische basis noteren op de beurs van New York. Dat werd bekendgemaakt door Beyond Investing, een team van financiële specialisten dat wil inspelen op het groeiende bewustzijn rond voedsel dat niet van dierlijke oorsprong is. “Er bestonden al veel mogelijkheden om ethisch te beleggen, maar er ontbrak een fonds dat specifiek inzet op dierenwelzijn en de klimaatimpact van de vleesindustrie. De US Vegan Climate Exchange Traded Fund (ETF) brengt daar verandering in”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Beyond Investing is een adviesbureau dat eerder al een veganistisch investeringsfonds oprichtte om grote beleggers de mogelijkheid te geven om in te spelen op de groeiende markt van veganistisch voedsel. “Ik wilde zo bedrijven ondersteunen die helpen om de vleesproductie af te bouwen. De vraag naar dit soort investeringen groeit, nu steeds meer mensen veganistisch eten en bekommerd zijn over de impact van hun eetpatroon op de economie en het klimaat”, vertelt initiatiefneemster Claire Smith die zelf veganiste is.

Het veganistische investeringsfonds van Beyond Investing telt intussen al verscheidene miljoenen euro’s en werkt alleen met durfkapitaal van vermogende particulieren en institutionele investeerders. Het heeft geld ¬gestopt in bedrijven als ¬MosaMeat en SuperMeat (vlees op basis van celculturen), The Meatless Farm (vlees op plantaardige basis), ¬Ocean Hugger Foods (visvervangers), Algama (voeding op basis van microalgen), Perfect World (veganistisch ijs), Mighty Society (zuivel op basis van spliterwten), Clara Foods (eivervangers), LiveKindly (mediabedrijf dat veganisme in een positief daglicht stelt) en SwissDeCode (analyse naar de aanwezigheid van dierlijk DNA in voedingsmiddelen).

Het beleggingsfonds EFT waar Beyond Investing nu mee uitpakt, werkt vanuit een heel ander gezichtspunt, zo weet De Standaard. “We willen beleggers de kans bieden om in algemene aandelen te beleggen, maar met een diervriendelijk accent”, klinkt het. In de praktijk belegt het fonds in de aandelen van de US Vegan Climate index, een brede index die bedrijven uitsluit wanneer ze met dierproeven laten uitvoeren, zich bezighouden met veehouderij of op een andere manier dieren exploiteren. Ook klimaatonvriendelijke activiteiten als ontginning of verbranding van fossiele brandstoffen zijn een grond van uitsluiting. Opvallend is evenwel dat de index momenteel vooral bestaat uit bedrijven als Microsoft, Apple, Facebook, Mastercard en Visa. Bedrijven die je niet meteen met een veganistische levensstijl associeert.

De initiatiefnemers denken dat het fonds een omvang kan krijgen van meer dan 100 miljoen dollar kan krijgen. Wegens afwijkende regelgeving hebben Europese ¬beleggers geen toegang tot ETF, maar er wordt gewerkt aan een Europees zusterfonds. 

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via