nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.06.2015 Vegetariërs worden gedreven door morele motieven

Uit een bevraging van 1.556 Vlamingen waarom ze bewust minder vlees eten, blijkt dat vegetariërs dat vooral doen omwille van morele motieven, terwijl flexitariërs zich eerder laten leiden door gezondheidsmotieven. Bij 300 Vlamingen werd onderzocht hoe ‘moreel’ vegetariërs, flexitariërs en vleeseters zijn. Het blijkt dat de bezorgdheid om dierenwelzijn hoger is voor vegetariërs en flexitariërs dan vleeseters, terwijl er weinig verschillen zijn in morele attitudes ten opzichte van welzijn van mensen.
"We onderscheiden twee grote motieven", zegt Liselot Hudders (vakgroep Communicatiewetenschappen, Universiteit Gent), die het onderzoek uitvoerde met haar collega Charlotte De Backer (vakgroep Communicatiewetenschappen, Universiteit Antwerpen). "Een eerste groep gaat over het belang van dierenwelzijn en ecologie, daarnaast zijn er nog eerder persoonlijke motieven, zoals eigen gezondheid en smaak."
     
Naargelang het eetpatroon, waarbij naast vegetariërs ook flexitariërs (meer dan drie keer per week vleesloos eten) en semi-flexitariërs (één of twee keer per week vleesloos eten) betrokken werden, blijken duidelijke verschillen in motivatie. "Vegetariërs zijn vooral gedreven door morele motieven zoals dierenwelzijn en milieu, maar daarnaast is ook smaak een belangrijke predictor. Gezondheidsmotieven zijn vooral bij flexitariërs belangrijk, hoe meer semi-flexitariërs belang hechten aan gezondheidsmotieven, hoe meer kans ze maken om vaker vlees te schrappen." Het onderzoek naar de motieven gebeurde om meer gerichte campagnes te kunnen opzetten.
     
Een andere studie in hetzelfde vakgebied onderzocht bij 300 Vlamingen hoe "moreel" vegetariërs, flexitariërs en vleeseters zijn. "De algemene perceptie leeft dat vegetariërs meer moreel zijn, maar dat is afhankelijk van hoe moraliteit gedefinieerd wordt", zegt Hudders. Voor het onderzoek werden morele attitudes ten opzichte van welzijn van mens en dier onderzocht. Daaruit blijkt dat bezorgdheid om dierenwelzijn hoger is voor vegetariërs en flexitariërs dan vleeseters, terwijl er weinig verschillen zijn in morele attitudes ten opzichte van welzijn van mensen.
 
Zo kunnen vleeseters enkel onderscheiden worden van flexitariërs omdat ze meer belang hechten aan respect en gehoorzaamheid aan autoriteit. En vegetariërs kunnen enkel onderscheiden worden van flexitariërs omdat ze meer belang hechten aan rechtvaardigheid. Deze tendensen zien we ook terugkomen in het doneergedrag. Vegetariërs doneren in het algemeen vaker dan vleeseters en flexitariërs, maar dit is omdat zij meer doneren aan goede doelen die gelinkt zijn aan dierenwelzijn. Als het gaat om donaties aan goede doelen voor mensen, dan doneren vegetariërs, vleeseters en flexitariërs even vaak."
     
De studies worden donderdag voorgesteld op een studiedag van de Belgian Association of Meat Science and Technology (BAMST). Een verslag van die studiedag volgt later via VILT.

Bron: Belga

Volg VILT ook via